Srovnání měnových politik FEDu a ECB na pozadí hypoteční a dluhové krize

Název práce: Porovnanie menových politík FEDu a ECB na pozadí hypotekárnej a dlhovej krízy
Autor(ka) práce: Husarčík, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa venuje analýze a hodnoteniu menovej politiky Federálneho rezervného systému a Európskej centrálnej banky na pozadí hypotekárnej a dlhovej krízy. Na začiatku práce je popísaná história vzniku a organizačná štruktúru týchto bánk. Veľký priestor v práci je venovaný menovej politike FEDu a ECB, jej nástrojom, stratégiám a cieľom. Druhá časť práce sa venuje finančnej kríze a jednotlivým štandardným a neštandardným opatreniam, ktoré FED a ECB v boji s touto krízou učinili. Je tu vykonaná analýza úspešnosti týchto opatrení z hľadiska toho, či naplnili ciele, ktoré chceli FED a ECB pomocou nich dosiahnuť. Pomocou tejto analýzy sa práca snaží prísť k záveru, ako politika týchto centrálnych bánk ovplyvnila pohľad na ich dôveryhodnosť a kredibilitu. Záver práce je venovaný súčasným opatreniam oboch centrálnych bánk a predikcii ich možných dopadov.
Klíčová slova: FED; ECB; kríza; menová politika
Název práce: Srovnání měnových politik FEDu a ECB na pozadí hypoteční a dluhové krize
Autor(ka) práce: Husarčík, Marek
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se věnuje analýze a hodnocení měnové politiky Federálního rezervního systému a Evropské centrální banky na pozadí hypoteční a dluhové krize. Na začátku práce je popsána historie vzniku a organizační strukturu těchto bank. Velký prostor v práci je věnován měnové politice FEDu a ECB, jejím nástrojem, strategiím a cílům. Druhá část práce se věnuje finanční krizi a jednotlivým standardním a nestandardním opatřením, které FED a ECB v boji s touto krizí učinili. Je zde provedena analýza úspěšnosti těchto opatření z hlediska toho, zda naplnili cíle, které chtěly FED a ECB pomocí nich dosáhnout. Pomocí této analýzy se práce snaží přijít k závěru, jak politika těchto centrálních bank ovlivnila pohled na jejich důvěryhodnost a kredibilitu. Závěr práce je věnován současným opatřením obou centrálních bank a predikci jejich možných dopadů.
Klíčová slova: měnová politika; krize; ECB; FED
Název práce: Comparison of monetary policies of FED and ECB in connection with the mortgage and debt crisis
Autor(ka) práce: Husarčík, Marek
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Bartušková, Hana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The paper focuses on the analysis and evaluation of monetary policies of Federal Reserve System and European Central Bank in connection with the mortgage and debt crisis. In the beginning of the paper we describe the history and organisational structure of these banks. Major part of the paper deals with the monetary policies of both FED and ECB, their instruments, strategies and targets. The second part of the paper focuses on the financial crisis and the individual standard and non standard measures that both FED and ECB have used in the process of solving the crisis. We analyse the success of these measures from the perspective of the objectives that FED and ECB wanted to meet using these measures. Analysing this the paper concludes how policies of these central banks have influenced the way their credibility is viewed. The final chapter of the paper focuses on contemporary measures of both banks and the prediction of their impact.
Klíčová slova: ECB; FED; monetary policy; crisis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 6. 2012
Datum podání práce: 10. 5. 2013
Datum obhajoby: 30. 5. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38151/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: