Analýza zavedení a použití podnikových IS formou SaaS na ruském trhu

Název práce: Analýza zavedení a použití podnikových IS formou SaaS na ruském trhu
Autor(ka) práce: Nigmatullin, Timur
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá analýzou zavedení modelu SaaS na ruském trhu, zejména v Uralském regionu Ruské Federace -- republice Baškortostán. SaaS je obvykle považován za alternativu desítkám let používání dominantního modelu instalace softwaru na místě u zákazníka. SaaS disponuje určitými klíčovými odlišnostmi souvisejícími s použitím různých typů outsourcingu a přechodem od nákupu produktů pro trvalé použití na systém s placením nájemného v závislosti na konkrétním využití zdrojů. Cílem teoretické práce je sestavení uceleného obrazu o Cloud computingu, zejména cloudové službě SaaS, poukázat na silné a slabé stránky technologie SaaS, upozornit na otázky rizik, problémy informační bezpečnosti, procesu jejího nasazení, zaměřit se na analýzu postavení informačních systémů formou SaaS na celém světě a zanalyzovat situaci na ruském trhu. Cílem praktické časti je seznámit se s obchodními společnostmi Uralského regionu Ruské federace, republiky Baškortostán, poukázat na jejich postoj ke cloudovým technologiím, upozornit na zkoumání a využití modelu SaaS v Baškirské republice, porovnat současnou situaci v ruských podnicích se stavem SaaS ve světě. Na základě průzkumu formou dotazníkového šetření budou získány základní údaje o informovanosti a využití SaaS v tomto regionu Ruské Federace. Mezi očekávané přínosy práce lze zařadit rozšíření znalostí čtenářů o složku Cloud computingu a jednu z jeho služeb -- formu SaaS. Ještě jedním přínosem je že čeští manažeři a ředitelé mohou tuto práci využit při rozhodování o zavedení tohoto modelu ve svém podniku.
Klíčová slova: dotazníkové šetření; Republika Baškortostán; ruský trh; Cloud computing; SaaS; Software jako služba
Název práce: Analysis of the implementation and use of SaaS IS in the Russian market
Autor(ka) práce: Nigmatullin, Timur
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Basl, Josef
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This paper deals with the implementation of SaaS in the Russian market, especially in the Ural region of the Russian Federation -- Republic of Bashkortostan. SaaS is usually considered as an alternative way for the dominant model of software installation at the customer office. SaaS has certain key differences related to the use of different types of outsourcing and switching from buying products for permanent use to the system with subscription fee, depending on the specific use of resources. The goal of the theoretical part of the paper is to construct the comprehensive picture of Cloud computing, cloud services especially SaaS, to identify the strengths and weaknesses of SaaS technology, call attention to issues of risk, safety, the process of deployment, focus on the analysis of the status of SaaS information systems in the world and analyze situation on the Russian market. The goal of the theoretical part of the paper is to get acquainted with the companies in the Ural region of the Russian Federation, the Republic of Bashkortostan, to show their attitude to cloud-based technologies, highlight the exploration and use of SaaS in the Republic of Bashkortostan, compare the current situation in Russian enterprises with the status of SaaS in the world. By questionnaire survey I will obtain basic data of the awareness and use of SaaS in this region of Russia. The expected benefits of work may include extending the knowledge of readers about Cloud computing and one of its services - the form of SaaS. Next benefit is that Czech managers and directors can use this paper during the decision on the implementation of this model in their business.
Klíčová slova: Cloud computing; Software as a service; SaaS; the Republic of Bashkortostan; questionnaire survey; the Russian market

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 10. 2012
Datum podání práce: 1. 5. 2013
Datum obhajoby: 3. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40076/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: