Analýza reorganizací v České republice

Název práce: Analýza reorganizácií v Českej republike
Autor(ka) práce: Rakytová, Tatiana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schönfeld, Jaroslav
Oponenti práce: Smrčka, Luboš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom práce okrem predstavenia právnej úpravy, ktorá definuje proces reorganizácie podľa Zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, v znení neskorších predpisov, je tiež predstavenie skúmaného vzorku povolených reorganizácií z pohľadu vybraných ekonomických a neekonomických faktorov. Skúmaná vzorka je zložená zo všetkých spoločností, ktorým od 1.1.2008 do 31.12.2012 bola súdom povolená reorganizácia. Medzi nosné faktory analýzy partia najmä dôvod insolvencie, procesy vedúce k povoleniu reorganizácie, spôsob zaistenia prevádzkového financovania, doba trvania reorganizácie, spôsob jej riešenia, miera uspokojenia veriteľov a ďalšie. Metódy, ktoré boli využité pri analyzovaní sú analyticko-deskriptívne, hodnotiace a metóda komparácia a dedukcie. Výskum vychádzal z verejne dostupných dát o reorganizovaných podnikoch nachádzajúcich sa v insolvenčnom registri. Podľa výsledkov je možné obecne povedať, že reorganizácia je pre veriteľov výhodnejšia ako konkurz, najmä kvôli vyššej miere a rýchlosti uspokojenia veriteľov. Reorganizácia však nepatrí medzi častý spôsob riešenia úpadku spoločnosti. Úspešné ukončenie reorganizácie podporuje zahájenie insolvenčného riadenia v dobe, keď sa dlžník nachádza iba v stave hroziaceho úpadku. Taktiež dôležitým aspektom je pripravenie prepracovaného a realistického reorganizačného plánu, ktorý je potrebné "predať" svojim veriteľom ešte pred rozhodnutím o úpadku. Dlžník by si mal mať vždy na pamäti, že práve veritelia sú jedným z hlavných činiteľov úspešnosti celého procesu reorganizácie.
Klíčová slova: Reorganizácia; Veriteľ; Dlžník; Insolvenčný zákon; Reorganizačný plán
Název práce: Analýza reorganizací v České republice
Autor(ka) práce: Rakytová, Tatiana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Schönfeld, Jaroslav
Oponenti práce: Smrčka, Luboš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem práce kromě představení právní úpravy, která definuje proces reorganizace podle Zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, ve znění pozdějších předpisů, je také představení zkoumaného vzorku povolených reorganizací z pohledu vybraných ekonomických a neekonomických faktorů. Zkoumaný vzorek je složen ze všech společností, jimž od 1.1.2008 do 31.12.2012 byla soudem povolena reorganizace. Mezi nosné faktory analýzy patří zejména důvod insolvence, procesy vedoucí k povolení reorganizace, způsob zajištění provozního financování, doba trvání reorganizace, způsob jejího řešení, míra uspokojení věřitelů a další. Metody, které byly využity při analýze jsou analyticko-popisné, hodnotící a metoda komparace. Výzkum vycházel z veřejně dostupných dat o reorganizací podnicích nacházejících se v insolvenčním rejstříku. Podle výsledků je možné obecně říci, že reorganizace je pro věřitele výhodnější než konkurz, zejména kvůli vyšší míře a rychlosti uspokojení věřitelů. Reorganizace však nepatří mezi častý způsob řešení úpadku společnosti. Úspěšné ukončení reorganizace podporuje zahájení insolvenčního řízení v době, kdy se dlužník nachází pouze ve stavu hrozícího úpadku. Rovněž důležitým aspektem je připravení propracovaného a realistického reorganizačního plánu, který je třeba "prodat" svým věřitelům ještě před rozhodnutím o úpadku. Dlužník by měl mít vždy na paměti, že právě věřitelé jsou jedním z hlavních činitelů úspěšnosti celého procesu reorganizace.
Klíčová slova: Dlužník; Věřitel; Insolvenční zákon; Reorganizace; Reorganizační plán
Název práce: Analysis of reorganizations in Czech republic
Autor(ka) práce: Rakytová, Tatiana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Schönfeld, Jaroslav
Oponenti práce: Smrčka, Luboš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this work, except for clarifying the legislation which defines the process of reorganization under the Czech Insolvency Act 182/2006 as amended, is also to introduce a sample of allowed reorganizations from the perspective of selected economic and non-economic factors. The sample consists of all companies in which reorganization has been authorized by the court from 1.1.2008 to 31.12.2012. The fundamental factors of analysis are causes of default, the processes leading to the approval of reorganization, a way of ensuring operational funding, the duration of the reorganization, the methods of solution, the rate of satisfaction of creditors and others. The methods that were used in the analysis are analytical and descriptive, then evaluation method and comparison. The research was based on publicly available data of the reorganized companies located in the Insolvency register. According to the results it can be generally said that the reorganization is more favorable to creditors than bankruptcy, mainly due to higher rate of speed and satisfaction of creditors. However, the reorganization is not common way of resolving insolvency. For successful completion of the reorganization, directors should start insolvency process at a time when a company is only in a state of imminent bankruptcy. Also, an important aspect is realistic and well-prepared reorganization plan which should be sold to its creditors before deciding on the insolvency by the court. Debtor should have in his mind that just creditors are the crucial factor whether the whole reorganization process will be successful.
Klíčová slova: Reorganization plan; Debtor; Creditor ; Reorganization; Insolvency Act

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 12. 2012
Datum podání práce: 31. 7. 2013
Datum obhajoby: 4. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41239/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: