Karel Havlíček Borovský jako zakladatel českého ekonomického učení? Příspěvek k dějinám českého ekonomického myšlení

Název práce: Karel Havlíček Borovský jako zakladatel českého ekonomického učení? Příspěvek k dějinám českého ekonomického myšlení
Autor(ka) práce: Brožek, Jan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je kritické přezkoumání teze, kterou zastává česká odborná veřejnost, zda byl Karel Havlíček Borovský zakladatel českého ekonomického myšlení. Vycházím z hypotézy, že Havlíček byl především ekonomický žurnalista se základními znalostmi liberálního myšlení, které chtěl ve svých článcích interpretovat široké české veřejnosti, aby se nově nastupující české národní hnutí seznámilo se základy ekonomické teorie. Na základě metodologického rámce dějin idejí chci přiblížit, jak vypadal liberalismus v českých zemích 19. století, podívat se na společenskou stratifikaci české společnosti a ukázat rozdíl mezi vědcem a žurnalistou. Ve své práci se nechci věnovat pouze otázce, co psal Havlíček ve svých textech, ale také se chci zabývat analýzou zájmů českého národního hnutí v polovině 19. století. Stranou nezůstane ani otázka, z jakých ideových směrů Havlíček vycházel, kteří autoři ho nejvíce ovlivnili (anglosaský či kontinentální liberalismus, německá historická škola, francouzské kořeny osvícenství aj.). V práci se také podívám, jak byl Havlíček interpretován v průběhu dějin.
Klíčová slova: Karel Havlíček Borovský; Moderní národ; Dějiny idejí; Liberalismus
Název práce: Karel Havlicek Borovsky founder of Czech economic thought? Ppart of the history of Czech economic thought
Autor(ka) práce: Brožek, Jan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of my paper is a critical examination of the thesis, held by Czech public professionals, that Karel Havlíček Borovský was the founder of Czech economic thinking. I begin with the premise that Havlíček was primarily an economic journalist with a basic knowledge of liberal thinking, which he wanted to interpret for the general Czech public in his articles, in order to familiarize the upcoming "Czech national movement" with the basics of economic theory. Based on the methodology of the History of Ideas, I want to show how liberalism looked in the Czech region of the 19th Century, to focus on the social stratification of Czech society and illustrate the difference between a scientist and journalist. In my work, I want to not only deal with That Havlíček wrote in his texts, but would also like to take into account an analysis of the interests of the "Czech national movement" in the 19th Century.
Klíčová slova: Modern nation; Liberalism; Karel Havlíček Borovský; History of Ideas

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářské a politické dějiny 20. století
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 30. 6. 2012
Datum podání práce: 11. 1. 2013
Datum obhajoby: 4. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38359/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: