Offshoring do regionu SVE

Název práce: Offshoring do regionu SVE
Autor(ka) práce: Sobotková, Magda
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pernica, Petr
Oponenti práce: Jirsák, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se komplexně zabývá problematikou offshoringu s důrazem na jeho logistické nároky a předpoklady. V úvodní části jsou vydefinovány základní pojmy jako outsourcing, offshoring a offshore outsourcing. Hlavními motivy zahraniční produkce jsou hledaní vhodných zdrojů (například levné pracovní síly za účelem úspory nákladů), nebo expanze na zahraniční trhy. Rozebrány jsou přínosy a rizika offshoringu a kritéria výběru vhodné hostitelské země. Důraz je kladen i na často opomíjené důsledky plynoucí z globalizování logistického řetězce, v první řadě na prodloužený lead time. Střední a východní Evropa je jeden s významných offshoringových regionů. SVE disponuje relativně levnou a kvalifikovanou pracovní silou, největší výhodou je její geografická blízkost na potenciální cílové trhy západní Evropy a tedy výrazné logistické úspory v porovnání s obsluhou tamních trhů z asijských států.
Klíčová slova: offshoring; SVE; střední a východní Evropa; lead time; globalizovaný logistický řetězec; offshore outsourcing
Název práce: Offshoring to CEE
Autor(ka) práce: Sobotková, Magda
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pernica, Petr
Oponenti práce: Jirsák, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The Master Thesis deals with offshoring and its logistic requirements. The first part of thesis characterizes terms as outsourcing, offshoring and offshore outsourcing. The main reasons for foreign production are seeking of resources (typically low cost labour) and expansion into new markets. Benefits and risks of offshoring are analyzed in the thesis, as well as criteria for selection of suitable host destination. Often overlooked impacts of globalization on integrated supply chain are also considered in this thesis. Central and Eastern Europe is one of important offshoring regions. CEE offers relatively cheap and qualified labour. However, its main benefit is its small geographical distance from Western Europe. The costs of servicing markets at Western Europe from CEE are much lower compared to servicing these markets from Asia.
Klíčová slova: CEE; Central and Eastern Europe; offshoring; lead time; globalized supply chain; offshore outsourcing

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra logistiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 5. 2012
Datum podání práce: 10. 5. 2013
Datum obhajoby: 4. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37757/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: