Vliv zimního cestovního ruchu na rozvoj regionu: případová studie okresu Žarnovice

Název práce: Vplyv zimného cestovného ruchu na rozvoj regiónu: prípadová štúdia okresu Žarnovica
Autor(ka) práce: Bieliková, Hana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Květoň, Viktor
Oponenti práce: Kouřilová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cestovný ruch prispieva stále väčšou mierou ekonomike štátu o čom svedčí aj jeho 9% príspevok k celosvetovému HDP v roku 2011. Významnou súčasťou cestovného ruchu je zimný cestovný ruch prezentovaný okrem iného aj lyžiarskymi strediskami. Hlavným cieľom tejto práce je teda vymedziť súvislosti zimného cestovného ruchu na Slovensku, konkrétne v okrese Žarnovica, a určiť jeho konkrétne dopady na okres. Zmyslom tejto diplomovej práce je vyhodnotiť vplyv zimného cestovného ruchu na obyvateľov a podnikateľské subjekty. Čiastočným cieľom práce je vyhodnotiť efektívnosť fungovania lyžiarskych stredísk v okrese, ktoré k rozvoju regiónu prispievajú a poskytnúť relevantné odporúčania. Práca je založená na kombinácii kvalitatívnych a kvantitatívnych postupov. Využitá bude tiež komparatívna analýza so zahraničím. Dáta budú získavané zo štatistík Štatistického úradu SR a z dotazníkových šetrení, ktoré napomôžu k naplneniu vytýčeného cieľa. Z metodologického hľadiska budú aplikované základné štatistické postupy.
Klíčová slova: regionálny rozvoj; lyžiarske strediská; cestovný ruch
Název práce: Vliv zimního cestovního ruchu na rozvoj regionu: případová studie okresu Žarnovice
Autor(ka) práce: Bieliková, Hana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Květoň, Viktor
Oponenti práce: Kouřilová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cestovní ruch přispívá stále větší mírou ekonomice státu o čem svědčí i jeho 9% příspěvek k celosvětovému HDP v roce 2011. Významnou součástí cestovního ruchu je i zimní cestovní ruch představovaný kromě jiného i lyžařskými středisky. Hlavním cílem této práce je vymezení souvislostí zimního cestovního ruchu na Slovensku, konkrétně v okresu Žarnovice. A určit jeho konkrétní dopady na okres. Zmysl této diplomové práce je vyhodnotit vliv zimního cestovního ruchu na obyvatelé a podnikatelské subjekty. Částečným cílem je vyhodnotit efektivnost fungování lyžařských středisek v okresu, které k rozvoji regionu přispívají a poskytnout relevantní doporučení. Práce je založena na kombinaci kvalitativních a kvantitativních postupů. Využitá bude také komparativní analýza se zahraničím. Data budou získávané ze statistik Statistického úřadu SR a také z dotazníkových šetření, které napomohou k naplnění vytýčeného cíle. Z metodologického hlediska budou aplikované základní statistické postupy.
Klíčová slova: lyžařské střediska; cestovní ruch; regionální rozvoj
Název práce: The impact of winter tourism on regional development: case study of Zarnovica district
Autor(ka) práce: Bieliková, Hana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Květoň, Viktor
Oponenti práce: Kouřilová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tourism contributes more and more to the economy of the states, which confirms also his 9% contribution to world GDP. Significant part of the tourism is also winter tourism represented by ski resorts. The main aim of this diploma thesis is to define relations of winter tourism in Slovakia, concretely in Zarnovica district and to determine its exact impacts on district. The nuance of the diploma thesis is to evaluate impact of winter tourism on business subjects and also population. The partial aim is to evaluate operational effectiveness of ski resorts in district, which contribute to development of the region and to offer a relevant recommendations. The thesis is based on a combination of quality and quantity approaches. Comparison analysis with foreign countries is also used. Data are acquired from statistics of Statistical office of Slovak republic and from surveys, which are helpful in accomplishing set goal. In methodological point of view, there are going to be applied basic statistical approaches.
Klíčová slova: tourism; regional development; ski resorts

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 4. 2012
Datum podání práce: 3. 9. 2012
Datum obhajoby: 5. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37507/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: