Tvorba ceny a cenových strategií na příkladu konkrétní firmy

Název práce: Tvorba ceny a cenových stratégií na príklade konkrétnej firmy
Autor(ka) práce: Eichlerová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zeman, Jiří
Oponenti práce: Filipová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je definovať procesy a stratégie pri nastavovaní cien ako jedného z nástrojov marketingového mixu, popísať segmentáciu zákazníkov ako neoddeliteľnú súčasť k dosiahnutiu ziskotvornej ceny a preukázať ich využiteľnosť a aplikovateľnosť na reálnom projekte. Prvá kapitola sa zaoberá definíciou ceny, mikroekonomickým pohľadom na jej tvorbu a cenový mechanizmus. Sleduje, čo cenu a jej vnímanie ovplyvňuje. Berie v úvahu cenu ako súčasť marketingového nástroja a poukazuje na prehliadanie nástroja na niekoľkých štúdiách. Druhá kapitola sa venuje už samotnej cenotvorbe, vysvetľuje jej zásady, piliere a modely, s podkapitolou zameriavajúcou sa na nastavovanie cien internetových služieb s ohľadom na praktickú časť práce. Podkladom pre efektívnu cenotvorbu je segmentácia zákazníkov a skúmanie potrieb a túžob, preto v poslednej, tretej kapitole práce hodnotím, čo to segmentácia je, aké druhy a zásady poznáme. Praktická časť pojednáva o reálnom projekte s inovatívnym podnikateľským zámerom vytvoriť internetový priestor na trhu realít. Práca by mala dokázať zmysluplnosť a dôležitosť procesu cenotvorby a správnej komunikácie ceny.
Klíčová slova: cena; segmentácia; cenotvorba
Název práce: Tvorba ceny a cenových strategií na příkladu konkrétní firmy
Autor(ka) práce: Eichlerová, Jana
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zeman, Jiří
Oponenti práce: Filipová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je definovat procesy a strategie při nastavovaní cen jako jednoho z nástrojů marketingového mixu, zhodnotit segmentaci zákazníků jako neoddělitelnou součást k dosažení ziskutvorné ceny a prokázat jejích využitelnost a aplikovatelnost na reálném projektu. První kapitola se zabývá definici ceny a mikroekonomickým pohledem na její tvorbu a cenový mechanizmus. Sleduje, co cenu a její vnímání ovlivňuje. Bere v úvahu cenu jako součást marketingového nástroje a poukazuje na přehlížení nástroje na několika studiích. Druhá kapitola se věnuje již samotné cenotvorbě, vysvětluje její zásady, pilíře a modely, s podkapitolou zaměřující se na nastavování cen internetových služeb s ohledem na praktickou část práce. Podkladem pro efektivní cenotvorbu je segmentace zákazníků a zkoumáni potřeb a tužeb, proto v poslední, třetí kapitole hodnotím, co to segmentace je, jaké druhy a zásady známe. Praktická část pojednává o reálném projektu s inovativním podnikatelským záměrem vytvořit internetový prostor na trhu realit. Práce by měla dokázat smysluplnost a důležitost procesu cenotvorby a správné komunikace ceny.
Klíčová slova: segmentace; cenotvorba; cena
Název práce: Pricing and price strategies on the example of real business project
Autor(ka) práce: Eichlerová, Jana
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zeman, Jiří
Oponenti práce: Filipová, Alena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis aims to define processes and strategies in pricing as the one of the marketing mix tools, to appraise the customer segmentation as inseparable tool for finding profitable price and to prove its meaning and applicability at the real business project. First chapter is dealing with the definition of price and micro-economical perspective on price and price determination. It observes, what influences the price and price perception. It represents the price as a component of marketing tools and is pointing out at overlooking of this tool at several studies. The second chapter is focusing on pricing itself, explaining its principles, pillars and models with sub-chapter focused on pricing of internet services, regarding to the practical section of the thesis. The basis of effective pricing is segmenting customers and observing their needs and hopes. That is the reason for assessing the segmentation, its types and processes in the last, third chapter. Practical section of the thesis guides the reader through real business project with innovative business goal to create an internet space with real properties. The thesis should prove the advisability and importance of pricing and the proper price communication.
Klíčová slova: segmentation; pricing; price

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 12. 2011
Datum podání práce: 15. 12. 2012
Datum obhajoby: 5. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33050/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: