Náklady a výnosy procesu privatizace v období transformace ekonomiky v ČSFR (ČR) od roku 1990

Název práce: Náklady a výnosy procesu privatizace v období transformace ekonomiky v ČSFR (ČR) od roku 1990
Autor(ka) práce: Lochmanová, Kristýna
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Privatizace jako hlavní atribut transformačního procesu přinesl výnosy i náklady; výnosy v podobě rychlosti, sociální spravedlnosti, omezení zneužití politické moci a konečně odstátnění 60% všech podniků a náklady, které privatizaci přisuzují její kritikové, jako "vytunelování českého státu". Cílem diplomové práce je porovnat výnosy a náklady privatizace a odpovědět si na otázku, zda-li můžeme proces československé, resp. české privatizace v 90. letech považovat za úspěšný, případně zda-li by jiná varianta odstátnění nebyla úspěšnější. Hlavními determinanty tohoto procesu byly nejen výchozí podmínky, ale i tehdejší právní prostředí a nabízené možnosti privatizace. Základní metodou mé diplomové práce je analýza nákladů a výnosů a pro jejich objektivnější zhodnocení využiji komparaci výsledků jiných transformujících se zemí. Konkrétně se zaměřím na Polsko a Maďarsko, jejichž výchozí podmínky považuji za nejvíce porovnatelné s našimi.
Klíčová slova: náklady a výnosy privatizace; privatizace; komparace výsledků privatizace ; kritika privatizace
Název práce: The costs and benefits of process privatization during the transformation of CSFR (CR) from 1990
Autor(ka) práce: Lochmanová, Kristýna
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ševčík, Miroslav
Oponenti práce: Zeman, Karel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Privatization as the main attribute of transformation process brought benefits and costs; benefits in the form of speed, social justice, reduce abuse of political power and finally privatization of 60% of all businesses and the costs called by its critics as "tunneling of the state." The objective of this dissertation is to compare these revenues and costs and answer to the question whether we can consider the process of Czechoslovakia, respectively Czech privatization in the 1990s as successful. The main determinants of this process was not only the starting conditions, but even then the legal environment and the offered possibilities of privatization. The basic method of this thesis is the analysis of revenues and expenses. For the more objective evaluation I will use a comparison of the results of other emerging countries. Specifically, I will focus on Poland and Hungary, whose starting conditions are deemed as most comparable to ours.
Klíčová slova: comparison of the results of privatization; privatization of criticism; privatization; the costs and benefits of privatization

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 2. 2012
Datum podání práce: 18. 5. 2012
Datum obhajoby: 4. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37232/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: