Příspěvek ke studiu politického a hospodářského vývoje Velké Británie za vlády Johna Majora (1990-1997)

Název práce: Příspěvek ke studiu politického a hospodářského vývoje Velké Británie za vlády Johna Majora (1990-1997)
Autor(ka) práce: Kinský, Jiří
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kovář, Martin
Oponenti práce: Soukup, Jaromír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce je analýzou období vlády Johna Majora ve Velké Británii. Nejprve se zabývá koncem vlády Margaret Thatcherové a hospodářsko-politickou situací Velké Británie na počátku devadesátých let a poté analyzuje okolnosti nástupu Johna Majora do čela Konzervativní strany. Následně analyzuje zavedení Občanské Charty, což byla klíčová událost v první Majorově vládě. Poté jsou rozebrány všeobecné volby, účast Velké Británie v mechanismu směnných kurzů a také problematika Maastrichtské smlouvy. Práce dále pojednává o Irské otázce, rostoucích sporech uvnitř Konzervativní strany a následnými stranickými volbami o post lídra. Opomenuty nejsou ani reformy týkající se vzdělání a sociálního zabezpečení. V závěru se práce zabývá všeobecnými volbami, odstoupením Majora z čela Konzervativní strany a v samotném závěru je pojednáno i o politickém stylu premiéra. V příloze je analyzován i hospodářský stav Velké Británie v období Majorovy vlády.
Klíčová slova: Velká Británie; Konzervativní strana; John Major
Název práce: A contribution to the study of political and economic development of Great Britain during the government of John Major (1990-1997)
Autor(ka) práce: Kinský, Jiří
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kovář, Martin
Oponenti práce: Soukup, Jaromír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This work analyses the government of John Major in United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. First deals with the end of Margaret Thatcher's government and politico-economic situation in Britain in early nineties, than analyses the circumstances of choosing John Major as a party leader. Than is analyzed the Citizen's Charter, which was a key event in the Major's first government. To the next issues belong the general election, membership of Great Britain in the exchange rate mechanism and the Maastricht Treaty. Work also discusses the Irish question, continuing conflict between Conservatives MPs and party leadership election. There is also dealt with the education reform and the reform of social security. In conclusion, there are also analyzed events as a general election, resignation of John Major and in the end is also discussed his political style. In enclosure, there is also analyzed economic situation in UK during the Major's premiership.
Klíčová slova: Conservative Party; Great Britain; John Major

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 1. 2013
Datum podání práce: 30. 6. 2013
Datum obhajoby: 26. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41186/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: