Zaměstnanost a nezaměstnanost v Řecku v době ekonomické krize

Název práce: Zaměstnanost a nezaměstnanost v Řecku v době ekonomické krize
Autor(ka) práce: Opršalová, Kateřina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Fiala, Tomáš
Oponenti práce: Kozelský, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem první části této práce je komplexní představení jedné z metod sběru dat o pracovní síle, a to výběrového šetření pracovních sil (VŠPS). Zaměřila jsem se na jeho historii, vznik prvního společného evropského šetření, na důležitá data, která významně přispěla k tomu, že můžeme čerpat z výběrových šetření a srovnávat data na mezinárodní úrovni, ale i podstatné základní informace o VŠPS -- jak často probíhá, koho se týká, koho není možné do šetření zahrnout, jaké osoby patří mezi zaměstnané, popř. jaké podmínky musí splňovat nezaměstnaná osoba. Těchto informací budu využívat v druhé části práce, kde analyzuji zejména zaměstnanost a nezaměstnanost v Řecku ve sledovaném období. Zaměřuji se na dopad krize v nezaměstnanosti, subjekty analýzy jsou zejména dvě věkové skupiny z odlišných konců věkového spektra, a to skupina mladých a osoby v předdůchodovém a důchodovém věku.
Klíčová slova: výběrové šetření pracovních sil; nezaměstnanost mladých; zaměstnanost; nezaměstnanost; Řecko; ekonomická krize
Název práce: Employment and unemployment in Greece, in times of economic crisis
Autor(ka) práce: Opršalová, Kateřina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Fiala, Tomáš
Oponenti práce: Kozelský, Tomáš
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of this thesis is to introduce one of the methods of collecting data about labour force, labour force survey. I focused on its history, the development of the EU labour force survey, I also mentioned the most important years which strongly helped to get internationally comparable data. I didn't forget about basic information about LFS -- its advantages and disadvantages, who is covered by this enquiry, who is not, how often is carried out. In the second part, I used the information about LFS to analyze the employment and unemployment in Greece in this period. I focused on the impact of the crisis on unemployment, the bodies of the analysis are mainly two age groups from different parts of the age spektrum -- a group of young people and elderly people in pre-retirement and retirement years.
Klíčová slova: youth unemployment; employment; labour force survey; unemployment; economic crisis; Greece

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 29. 4. 2013
Datum podání práce: 17. 5. 2013
Datum obhajoby: 17. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42917/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: