Teorie grafů

Název práce: Teória grafov
Autor(ka) práce: Sarvaš, Marcel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Melechovský, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca popisuje základné teoretické a praktické informácie na tému "Teória grafov". Celkom je rozdelená na tri hlavné kapitoly. Prvá kapitola sa zaoberá teoretickým vymedzením, historickým vývojom a vysvetlením základných pojmov z danej terminológie. Táto terminológia je potrebná pre pochopenie termínov a postupov z nasledujúcich kapitol. Taktiež sú súčasťou tejto kapitoly obrázky, ktoré majú uľahčiť pochopenie textu. Následne je druhá kapitola venovaná popisu najznámejších metód grafického riešenia úloh, s ich praktickým využitím na vymyslených príkladoch. V tretej kapitole sú zobrazené dve známe úlohy. Jedná sa o "Úlohu čínskeho poštára" a "Úlohu obchodného cestujúceho". Pri každom type úlohy sa nachádza teoretický popis, matematický model a príslušné riešenie (použitý software Lingo). Práca je následne ukončená zhrnutím, možným rozšírením a vlastnými postrehmi autora.
Klíčová slova: úloha obchodného cestujúceho; úloha čínskeho poštára; teória grafov; grafické riešenie; lingo
Název práce: Teorie grafů
Autor(ka) práce: Sarvaš, Marcel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Melechovský, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce popisuje základní teoretické a praktické informace na téma "Teorie grafů". Celkem je rozdělena na tři hlavní kapitoly. V první kapitole se zaměřuje na teoretické vymezení včetně historického vývoje a základních pojmů z dané terminologie. Tato terminologie je potřebná pro pochopení termínů a postupů z následujících kapitol. Taktéž jsou součástí této kapitoly obrázky, které mají usnadnit pochopení textu. Následně je druhá kapitola věnovaná popisu nejznámějších metod grafického řešení úloh, s jejich praktickým využitím na vymyšlených příkladech. Ve třetí kapitole jsou zobrazeny dvě známé úlohy. Jedná se o "Úlohu čínského listonoše" a "Úlohu obchodního cestujícího". U každého typu úlohy se nachází teoretický popis, matematický model a příslušné řešení (použitý software Lingo). Práce je následně ukončena shrnutím, možným rozšířením a vlastními postřehy autora.
Klíčová slova: lingo; teorie grafů; úloha obchodního cestujícího; úloha čínského listonoše; grafické řešení
Název práce: Graph theory
Autor(ka) práce: Sarvaš, Marcel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Melechovský, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis describes basic theoretical and practical information about "Graph theory". Work is divided into three main chapters. The first chapter is focused on theoretical definition. It includes historical overview as well as it describes basic terminology of the topic. This terminology is necessary for better understanding of terms and procedures in following chapters. The first chapter also includes a number of pictures, which should clarify the text. The second chapter is devoted to the description of basic methods for solving graphic tasks, with practical use on the imaginary examples. The third chapter describes the two well known problems: "The chinese postman problem" and "The traveling salesman problem". Each of them contains a theoretical description, a mathematical model and a corresponding solution (by using Lingo software). Thesis concludes with overall summary, possible extensions and author's own findings.
Klíčová slova: graphic solving; graph theory; lingo; the traveling salesman problem; the chinese postman problem

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2013
Datum podání práce: 1. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41640/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: