Aplikace teorie životního cyklu v oblasti rovnováhy platební bilance (na příkladě pobaltských republik)

Název práce: Aplikácia teórie životného cyklu v oblasti rovnováhy platobnej bilancie (na príklade pobaltských republík)
Autor(ka) práce: Haburaj, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Štork, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca si kladie za hlavný cieľ overenie platnosti teórie životného cyklu v oblasti hľadania optimálnej rovnováhy platobnej bilancie u tranzitívnej ekonomiky, a to konkrétne na príklade pobaltských republík -- Estónska, Lotyšska a Litvy. Práca sa delí na tri základné kapitoly. Prvá kapitola je zameraná na zhrnutie doterajšieho stupňa poznania o teórií životného cyklu, pričom jej obsahom je najmä formulácia tejto teórie na úrovni spotrebiteľa a firmy. Druhá hlavná časť práce sa venuje predovšetkým formulácií tejto teórie na príklade vývoja platobnej bilancie a zároveň definuje očakávania v podaní vývoja indikátorov použitých v tretej empirickej časti. Z hľadiska výsledkov tejto diplomovej práce je možné uviesť, že teória životného cyklu aplikovaná na dynamiku rovnováhy platobnej bilancie sa zdá byť aj napriek malým nedostatkom pomerne solídnym nástrojom na popísanie skutočného vývoja ekonomických veličín počas skúmaného obdobia.
Klíčová slova: platobná bilancia; pobaltské republiky; životný cyklus
Název práce: Aplikace teorie životního cyklu v oblasti rovnováhy platební bilance (na příkladě pobaltských republik)
Autor(ka) práce: Haburaj, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Štork, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce si klade za hlavní cíl ověření platnosti teorie životního cyklu v oblasti hledání optimální rovnováhy platební bilance u tranzitivní ekonomiky, a to konkrétně na příkladu pobaltských republik - Estonska, Lotyšska a Litvy. Práce se dělí na tři základní kapitoly. První kapitola je zaměřena na shrnutí dosavadního stupně poznání o teorií životního cyklu, přičemž jejím obsahem je zejména formulace této teorie na úrovni spotřebitele a firmy. Druhá hlavní část práce se věnuje především formulací této teorie na příkladu vývoje platební bilance a zároveň definuje očekávání v podání vývoje indikátorů použitých ve třetí empirické části. Z hlediska výsledků této diplomové práce je možné uvést, že teorie životního cyklu aplikována na dynamiku rovnováhy platební bilance se zdá být i přes malé nedostatky poměrně solidním nástrojem k popsání skutečného vývoje ekonomických veličin během zkoumaného období.
Klíčová slova: platební bilance; životní cyklus; pobaltské republiky
Název práce: Application of the life cycle theory to the balance of payments and its equilibrium (on the example of the Baltic countries)
Autor(ka) práce: Haburaj, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mandel, Martin
Oponenti práce: Štork, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main aim of this diploma thesis is the verification of the life cycle theory applied to the balance of payments and its dynamic equilibrium on the example of the transition Baltic economies, in the concrete, Estonia, Latvia and Lithuania. This thesis is divided into three major chapters. The first main chapter summarizes all the key knowledge about life cycle theory since it was developed and formulates its definition from the point of view of the consumer as well as the firm. There is a theoretical approach of the life cycle theory to the balance of payments evolution described in the second part of this thesis. Additionally, there are also defined indicators used in the empirical part of this thesis, where I analyze and compare the model expectations with the real macroeconomic development. Despite some little defects, the results show that application of life cycle theory to the balance of payments and its equilibrium in the transition economies is suitable enough to explain the development of the main macroeconomic figures in the real economy.
Klíčová slova: life cycle; Baltic countries; balance of payments

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 12. 2012
Datum podání práce: 30. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40605/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: