Energetická politika EU z pohledu SRN

Název práce: Energetická politika EU z pohledu SRN
Autor(ka) práce: Peterková, Eva
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Energetická politika byla součástí evropské integrace od jejího samého počátku. Na rozdíl od jiných oblastí ovšem zůstala většina pravomocí v rukou členských států. V roce 2006 po rusko-ukrajinské krizi se rozběhla debata o hlubší integraci a vytvoření společné energetické politiky EU, která ale dodnes nebyla úspěšná. Překážkami jsou obavy členských států o ztrátu pravomocí v takto klíčové oblasti, stejně jako meze solidarity mezi členskými státy. Více než u jiných politik je zde vidět prosazování vlastních zájmů. Práce je ve své druhé části zaměřena na jeden vybraný členský stát - Spolkovou republiku Německo. Energetická politika SRN prochází v posledních letech dynamickým vývojem (např. odklon od jaderné energie). Cílem práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že Německo oficiálně vytvoření společné energetické politiky EU podporuje, ale její praktické kroky k tomu nenasvědčují. V práci je také kladen důraz na německý sklon k bilateralismu v energetické oblasti.
Klíčová slova: Energetika; Spolková republika Německo; Odklon od jaderné energie; Evropská unie; Energetická politika EU
Název práce: EU Energy Policy from the perspective of Germany
Autor(ka) práce: Peterková, Eva
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Sršeň, Radim
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Energy policy has been part of the European integration process from the very beginning. Unlike other common EU policies, however, it remained largely in the hands of individual states. The 2006 Russian-Ukrainian gas crisis launched a still unresolved debate about greater integration and a common EU energy policy. Among the barriers to successful negotiations are member states' fears of losing control over such a key sector as well as a low sense of solidarity with other states. Germany's energy policy is undergoing dynamic changes (such as nuclear power phase-out). This thesis aims to either confirm or deny the hypothesis that while Germany officially supports the creation of a common EU energy policy, its actions show otherwise. In addition, it emphasizes Germany's bilateral approach towards energy policy.
Klíčová slova: Energy sector; EU Energy policy; Federal Republic of Germany; Nuclear Power phase-out; European Union

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 14. 11. 2012
Datum podání práce: 5. 5. 2013
Datum obhajoby: 27. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40328/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: