Analýza porodnosti a plodnosti: porovnání vývoje ve Slovenské a České republice

Název práce: Analýza pôrodnosti a plodnosti: porovnanie vývoja v Slovenskej a v Českej republike
Autor(ka) práce: Lešníková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Cséfalvaiová, Kornélia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce je analyzovať pôrodnosť a plodnosť a porovnať ich vývoj v Slovenskej a Českej republike od roku 1960 do roku 2011. Začiatkom 90. rokov 20. storočia sa priebeh populačného vývoja mení. Zmeny, ktoré nastali v demografickom správaní, sa týkajú najmä úhrnnej plodnosti, ktorá sa nachádza pod hladinou zachovania prostej reprodukcie, konkrétne v Slovenskej republike na hodnote 1,45 a v Českej republike na úrovni 1,43 dieťaťa na jednu ženu. Súčasným znakom prebiehajúcich demografických procesov je nielen populačné starnutie, ale aj výrazné zvyšovanie priemerného veku matiek pri prvom pôrode či nárast počtu detí narodených mimo manželstva. Dôvodom novo vzniknutých trendov je ich formovanie v období, v ktorom prebiehali politické rozhodovania. Skombinovanie adekvátnych štátnych opatrení a nástrojov by bolo možným riešením ako dosiahnuť v sledovaných krajinách ustálenie plodnosti na úroveň vyššiu ako je doposiaľ a zaistiť tak reprodukciu obyvateľstiev.
Klíčová slova: migrácia; plodnosť; pôrodnosť
Název práce: Analýza porodnosti a plodnosti: porovnání vývoje ve Slovenské a České republice
Autor(ka) práce: Lešníková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Cséfalvaiová, Kornélia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je analyzovat porodnost a plodnost a porovnat jejich vývoj v České a Slovenské republice od roku 1960 do roku 2011. Začátkem 90. let 20. století se průběh populačního vývoje mění. Změny, které nastaly v demografickém chování, se týkají zejména úhrnné plodnosti, která se nachází pod hladinou zachování prosté reprodukce, konkrétně v České republice na hodnotě 1,45 a v České republice na úrovni 1,43 dítěte na jednu ženu. Současným znakem probíhajících demografických procesů je nejen populační stárnutí, ale i výrazné zvyšování průměrného věku matek při prvním porodu či nárůst počtu dětí narozených mimo manželství. Důvodem nově vzniklých trendů je jejich formování v období, ve kterém probíhaly politické rozhodování. Zkombinování adekvátních státních opatření a nástrojů by bylo možným řešením jak dosáhnout v sledovaných zemích ustálení plodnosti na úroveň vyšší než je dosud a zajistit tak reprodukci obyvateľstiev.
Klíčová slova: migrace; plodnost; porodnost
Název práce: Analysis of natality and fertility, comparision of development in Slovak and Czech republic
Autor(ka) práce: Lešníková, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Miskolczi, Martina
Oponenti práce: Cséfalvaiová, Kornélia
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The objective of the bachelor thesis is to analyze the natality and fertility and compare their development in Czech Republic and Slovakia between years 1960 and 2011. Population development in the end of the 20th century is changing. Changes that arose in demographic behaviour mainly affected total fertility, which is below the limit, when natural reproduction can be maintained. Specifically, in Slovak republic it is figure 1,45 and in Czech republic it is abreast of 1,45 child per one woman. The actual sign of ongoing demographic processes is not only rising maturity of population but also a significant increase in the average age of mothers giving birth to their first child or the growth of the amount of children born outside of the marriage. The reason for newly incurred trends is a period of time when they are being formed simultaneously with political decisions being made. Combining adequate actions made by the state and instruments used for this action would be a possibility how to establish a rate of the fertility on a higher level then it is now, so a reproduction of the population in these countries can be maintained.
Klíčová slova: migration; fertility; natality

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Sociálně ekonomická demografie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra demografie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 11. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 18. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40258/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: