Aplikace modifikovaného Steinerova stromu na problém rozvodu elektrické sítě v projektu Desertec

Název práce: Aplikácia modifikovaného Steinerovho stromu na problém rozvodu elektrickej siete v projekte Desertec
Autor(ka) práce: Vyoral, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Fábry, Jan
Oponenti práce: Jablonský, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom diplomovej práce bolo minimalizovať plánované náklady na výstavbu elektrickej siete v Severnej Afrike a na Arabskom poloostrove medzi solárnymi elektrárňami v projekte Desertec. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje charakterisitke konceptu Desertec, jeho kľúčových technológií, výhod a prekážok. Ďalšia kapitola sa venuje teórii grafov. Skladá sa z úvodu do teórie grafov, minimálnej kostry grafu a Steinerovho stromu. Tretia praktická kapitola sa venuje zníženiu pôvodných plánovaných nákladov na výstavbu eletrickej siete pomocou Steinerovho stromu a jeho modifikáciami. Taktiež sa venuje problematike ohodnotenia hrán a uzlov, do ktorej je potrebné zahrnúť aj mnohé faktory ako sú energetické kapacity, ktoré majú byť prenášané, typ prenosového média, podmienky životného prostredia, geomorfologické hľadisko a ďalšie bezpečnostné regulačné požiadavky.
Klíčová slova: Steinerov strom; Desertec; HVDC; elektrická sieť; GIS rozvodňa
Název práce: Aplikace modifikovaného Steinerova stromu na problém rozvodu elektrické sítě v projektu Desertec
Autor(ka) práce: Vyoral, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Fábry, Jan
Oponenti práce: Jablonský, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem diplomové práce bylo minimalizovat plánované náklady na výstavbu elektrické sítě v Severní Africe a na Arabském poloostrově mezi solárními elektrárnami v projektu Desertec. První kapitola je věnována charakteristice konceptu Desertec, jeho klíčovým technologiím, výhodám a překážkám. Další kapitola je věnována teorii grafů. Skládá se z úvodu do teorie grafů, minimální kostry grafu a Steinerova stromu. Třetí kapitola se zabývá snížením původních plánovaných nákladů na výstavbu elektrické sítě pomocí Steinerova stromu a jeho modifikacemi. Taktéž se věnuje problematice ohodnocení hran a uzlů, do které je potřebné zahrnout i mnohé faktory, kterými jsou např. energetické kapacity, které mají být přenášené, typ přenosového média, podmínky životního prostředí, geomorfologické hledisko a další bezpečnostní regulační požadavky.
Klíčová slova: HVDC; GIS rozvodna ; Steinerův strom; elektrická síť; Desertec
Název práce: Application of modified Steiner tree problem on the electricity distribution network in the Desertec project
Autor(ka) práce: Vyoral, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Fábry, Jan
Oponenti práce: Jablonský, Josef
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the thesis was minimize the planned cost of construction of the electricity network in North Africa and the Arabian peninsula between solar power plant in Desertec project. The work is divided into three chapters. The first chapter is devoted Desertec concept, its key technologies, benefits and barriers. Another chapter is devoted to the theory of graphs. It consists of an introduction to graph theory, minimum spanning tree and Steiner tree. The third practical chapter is devoted to reduction of the initial projected cost of constructing Electric Supply network using Steiner tree and its modifications. It also addresses the issue of valuation of edges and nodes to which it is necessary to include a number of factors such as energy capacity to be transmitted, the type of transmission medium, environmental conditions, geomorphological aspects and other safety regulatory requirements.
Klíčová slova: GIS substation; HVDC; Steiner tree; Desertec; electricity network

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Ekonometrie a operační výzkum
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 12. 2012
Datum podání práce: 5. 5. 2013
Datum obhajoby: 5. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41184/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: