Analýza veřejného dluhu v EU s důrazem na vývoj ve Slovenské republice

Název práce: Analýza verejného dlhu v EÚ s dôrazom na vývoj na Slovenskej republike
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Peková, Jitka
Oponenti práce: Pilný, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca nás prevádza vývojom verejného dlhu v Európskej únii s osobitným prihliadnutím na situáciu na Slovenskej republike. Bola písaná v dobe, keď otázka verejného dlhu je jednou z najviac frekventovaných vo svetových médiách. Hľadá príčiny zadlžovania európskych krajín a zhrňuje prípady najväčších hriešnikov, ktorí by mali byť do budúcnosti výstrahou tvorcom hospodárskej politiky. Pramene problémov nachádza aj u jednotlivých európskych inštitúcií, popisuje ich činnosť a intervencie súvisiace so zachraňovaním krajín a ich následným zadlžovaním. Analýza verejného dlhu na Slovenskej republike je podrobená viacerým kritériám s cieľom detailne preskúmať štruktúru dlhu na celoštátnej aj samosprávnej úrovni. Komparáciou s európskymi krajinami hodnotí postavenie Slovenska a zároveň dáta analyzuje podľa teórií jednotlivých ekonomických škôl s cieľom predikcie budúceho vývoja.
Klíčová slova: Slovenská republika; Európska únia; verejný dlh
Název práce: Analýza veřejného dluhu v EU s důrazem na vývoj ve Slovenské republice
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Peková, Jitka
Oponenti práce: Pilný, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce nás provádí vývojem veřejného dluhu v Evropské unii s osobitním přihlédnutím na situaci ve Slovenské republice. Byla psaná v době, když otázka veřejného dluhu je jednou z nejvíce frekventovaních ve světových mediích. Hledá příčiny zadlužování evropských krajin a shrnuje případy největších hříšniků, kteří by měli být do budoucnosti výstrahou tvorcům hospodárský politiky. Prameny problémů nachází i u jednotlivých evropských institucí, popisuje jejich činnost a intervence v souvislosti se zachraňováním krajin a jejich následním zadlužováním. Analýza veřejného dluhu ve Slovenské republice je podrobena více kriteriím s cílem detailne prozkoumat strukturu dluhu na celostátní i samosprávní úrovni. Komparací s evropskými krajinami hodnotí postavení Slovenska a zároveň data analyzuje podle teorií jednotlivých ekonomických škol s cílem predikce budoucího vývoje.
Klíčová slova: Slovenská republika; Evropská unie; veřejný dluh
Název práce: Analysis of public debt in the EU focused on the development of the Slovak Republic
Autor(ka) práce: Oravec, Radovan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Peková, Jitka
Oponenti práce: Pilný, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis is providing us with evolution of public debt in European Union, focused on situation of the Slovak Republic. It was written in a period, when issue of deficit funding became one of the most frequent topics all over the world. Finding reasons of indebtedness and summarizing cases which should be warning for policy makers is one of the main tasks. Thesis is also describing actions and interventions of European institutions, which resulted to higher debt. Analysis of public debt in Slovak republic is focused on structure of debt in local and central scope in compliance with several criteria. Thesis is evaluating position of Slovak Republic compared with other European countries and analyzing data according to key economic thought to forecast possibilities of future evolution.
Klíčová slova: public debt; European Union; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2012
Datum podání práce: 28. 2. 2013
Datum obhajoby: 6. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39817/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: