Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA

Název práce: Evropská právní politika v oblasti bezpečnosti potravin a EFSA
Autor(ka) práce: Kaľavská, Tereza
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Vavrečka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá aktuální právní úpravou v oblasti bezpečnosti potravin na úrovni v Evropské unie. V první a druhé části se věnuji vzniku potravinového práva a evropským právním předpisům v této problematice, převážná část této práce je zaměřena na témata hygieny potravin a označování potravin. Zabývám se současnými případy spojenými s nezávadností potravin jako jsou kauza metylalkohol (září 2012) či dovoz nekvalitních potravin z Polska do České republiky. Dále je pozornost zaměřena na činnost Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA)a Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Poslední kapitola charakterizuje bezpečnost potravin v České republice.
Klíčová slova: Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva; kvalita potravin; Evropský úřad pro bezpečnost potravin; evropské potravinové právo; ochrana spotřebilele; označování potravin; hygiena potravin; bezpečnost potravin
Název práce: European Union's Food Safety Policy and the European Food Safety Authority (EFSA)
Autor(ka) práce: Kaľavská, Tereza
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Grmelová, Nicole
Oponenti práce: Vavrečka, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with the current food safety policy at the level of the European Union. The first and second parts describe origin of food law and european legal regulations in the field of food safety, the major part of this bachelor thesis is focused on food hygiene and food labeling. I deal with actual cases related to food safety, such as case of methanol (September 2012) or junk food imports from Poland to the Czech Republic. Next section is focused on the European Food Safety Authority (EFSA) and Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) and their activity. The last chapter characterizes food safety in the Czech Republic.
Klíčová slova: food safety; consumer protection; quality of food; food labeling; food hygiene; european food law; Rapid Alert System for Food and Feed; European Food Safety Authority

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2012
Datum podání práce: 30. 5. 2013
Datum obhajoby: 6. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39123/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: