Náhradní rodinná výchova

Název práce: Náhradná rodinná výchova
Autor(ka) práce: Kmiťová, Dana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žák, Květoslav
Oponenti práce: Spirit, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá náhradnou rodinnou výchovou. Cieľom bakalárskej práce je priblížiť jednotlivé formy náhradnej rodinnej výchovy, poukázať na systém náhradnej rodinnej výchovy vo vybraných štátoch Európskej únie a objasniť pojem medzinárodné adopcie. Prvá kapitola je venovaná základným pojmom, ktoré súvisia s náhradnou rodinnou výchovou. V druhej kapitole sú priblížené jednotlivé formy náhradnej rodinnej výchovy. Tretia kapitola je zameraná na dopad právnej úpravy Európskej únie na náhradnú rodinnú výchovu a približuje systém náhradnej rodinnej starostlivosti vo vybraných krajinách EÚ, zvlášť Slovenska. Posledná kapitola je venovaná osobnému výskumu medzi osvojiteľmi a pestúnmi, cieľom ktorého je zistiť čo je motiváciou pre žiadateľov na vznik náhradnej rodinnej starostlivosti a predovšetkým aké sú ich osobné praktické skúsenosti s procesom osvojenia alebo pestúnskej starostlivosti.
Klíčová slova: pestúnska starostlivosť; osvojenie; adopcia; náhradná rodinná starostlivosť; náhradná rodinná výchova
Název práce: Náhradní rodinná výchova
Autor(ka) práce: Kmiťová, Dana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Žák, Květoslav
Oponenti práce: Spirit, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá náhradní rodinnou výchovou. Cílem bakalářské práce je přiblížit jednotlivé formy náhradní rodinné výchovy, poukázat na systém náhradní rodinné výchovy ve vybraných státech Evropské unie a objasnit pojem mezinárodní adopce. První kapitola je věnována základním pojmům, které souvisejí s náhradní rodinnou výchovou. Ve druhé kapitole jsou přiblíženy jednotlivé formy náhradní rodinné výchovy. Třetí kapitola je zaměřena na dopad právní úpravy Evropské unie na náhradní rodinnou výchovu a přibližuje systém náhradní rodinné péče ve vybraných zemích EU, zvláště Slovenska. Poslední kapitola je věnována osobnímu výzkumu mezi osvojiteli a pěstouny, jehož cílem je zjistit, co je motivací pro žadatele na vznik náhradní rodinné péče a především jaké jsou jejich osobní praktické zkušenosti s procesem osvojení nebo pěstounské péče.
Klíčová slova: adopce; náhradní rodinná péče; pěstounská péče; náhradní rodinná výchova; osvojení
Název práce: Alternative family care
Autor(ka) práce: Kmiťová, Dana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Žák, Květoslav
Oponenti práce: Spirit, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with an alternative family care. The goal is to approximate particular forms of alternative family care, pointed to system of alternative family care in selected countries of the European Union and clarify the concept of international adoptions. The first chapter is devoted to basic concepts related to alternative family care. The second one approximates particular forms of alternative family care. The third chapter is focused on the impact of legislation of the European Union on alternative family care and approximates system of alternative family care in selected countries of the European Union, especially Slovakia. The last chapter is devoted personal research within adoptive and foster parents. The aim of this research is to find out what is the motivation for applicants to create alternative family care and what are their personal practical experiences with process of adoption or foster care
Klíčová slova: adoption; alternative family care; foster care

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Podnikání a právo
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra podnikového a evropského práva

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2012
Datum podání práce: 30. 5. 2013
Datum obhajoby: 6. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38891/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: