Sekuritizace a strukturované dluhopisy

Název práce: Sekuritizace a strukturované dluhopisy
Autor(ka) práce: Dohnálek, Jan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Osička, Štěpán
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je seznámit čtenáře s procesem sekuritizace, aby si mohli utvořit ucelenou představu o tomto nástroji. Jedná se o relativně mladý nástroj zařazený do strukturovaných financí. Sekuritizace se stala velmi skloňovaným pojmem v souvislosti s globalní finanční krizí, která měla počátek v roce 2007 na hypotéčním trhu ve Spojených Státech. První část práce se zaměřuje na historii sekuritizace zejména v kontextu právě s americkým hypotéčním trhem, na pojem tranšování a na metody alokace cash-flow. V další části je důkladně popsána sekuritizace a samotné prvky tohoto nástroje, například, problematika waterfall a true sale. Tyto prvky jsou klíčové pro sekuritizace a odlišuji jí od ostatních forem financování. V této části jsou dále zmíněna souvisejicí rizika a výhody plynoucí pro jednotlivé účastníky. Výhody, které stojí boomem sekuritizace, jsou zejména financování aktiv, manangement rozvahy a řízení rizik. Další dvě kapitoly jsou věnovány účastníkům sekuritizace, vnitřním strukturám, credit enhancement a performance testům. Každý z těchto pojmů je tématem sám o sobě. Sekuritizace je velmi flexibilní nástroj, který nemá standardní podobu a proto se jednotlivé transakce od sebe mohou velmi zásadně lišit. V této práci jsem se zaměřil pouze na prvky, které jsou společné většině sekuritizačních transakcí. Tématem poslední části práce je Collateralized Debt Obligation (CDO). Pozornost je věnována historii tohoto produktu, terminologii a zejména komparaci cash a syntentické sekuritizace.
Klíčová slova: Collateralized Debt Obligation (CDO); Credit enhancement; True Sale; Waterfall; Tranšování; Sekuritizace
Název práce: Securitization and structured bonds
Autor(ka) práce: Dohnálek, Jan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Brada, Jaroslav
Oponenti práce: Osička, Štěpán
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main objective of this thesis is to acquaint readers with securitization process, so that they can form a comprehensive notion of this tool. Securitization is a relatively young instrument classified as structured finance. Securitization has become very popular term due to connection with the global financial crisis, which started in the mortgage market in the United States at 2007. The first part of this work focuses on the history of securitization in particular in the connection with the US mortgage market, the tranching concept and cash-flow allocation methods. Securitization is thoroughly discussed in the next part together with elements of this tool, for example waterfall payment and true sale. These features are key to securitization and distinguishes it from other forms of financing. The risks and benefits in relation to individual participants are also mentioned in this chapter. The benefits, which caused the boom of securitization, are in particular financing of assets, balance sheet management and risk management. The next two chapters are aimed at participants of securitization, internal structures, credit enhancement and performance tests. Each of these terms is a topic in itself. Securitization is a very flexible tool, which does not have a standard form and therefore individual transactions can substantially differ from each other. In this work I have focused only on features that are common to most securitization transactions. The theme of the last part of this thesis is Collateralized Debt Obligation (CDO). Attention is aimed manly to the history of this product, terminology and in particular to comparison of cash and synthetic securitization.
Klíčová slova: Securitization; Collateralized Debt Obligation (CDO); Credit enhancement; True Sale; Waterfall; Tranching

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 10. 2012
Datum podání práce: 31. 12. 2013
Datum obhajoby: 26. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39928/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: