Finanční analýza společnosti Geus okna, a. s

Název práce: Finančná analýza spoločnosti Geus okna, a. s
Autor(ka) práce: Kirsch, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Škerlíková, Tatiana
Oponenti práce: Marek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom bakalárskej práce je podrobná finančná analýza spoločnosti Geus okna, a. s. a analýza jej postavenia medzi dvoma konkurentmi z trhu výrobcov okien a dverí za obdobie rokov 2007-2011. Okrem iného uvádza aj podrobný opis metodických predpokladov, praktické výpočty finančných ukazovateľov a bohatý komentár, zrozumiteľne vysvetľujúci príčiny zmien týchto ukazovateľov. Špecifikom práce je zostavenie lineárneho regresného modelu a následný odhad parametrov u všetkých analyzovaných spoločností, vďaka ktorým som bol schopný rozdeliť celkové náklady na fixné a variabilné, analyzovať bod zvratu týchto spoločností a využiť ho k budúcemu riadeniu zisku. Finančnou analýzou som dospel k záveru, že hoci spoločnosť Geus okna, a. s., dosahuje skôr podpriemerné výsledky vo vzťahu k porovnávaným spoločnostiam, nie je to kvôli jej zlému finančnému zdraviu, ale kvôli nadpriemernému finančnému zdraviu porovnávaných spoločností. Do budúcnosti má spoločnosť Geus okna, a. s., predpoklady naďalej pravidelne dosahovať výnosy nad hranicou bodu zvratu, vďaka priebežnému obnovovaniu svojho majetku a očakávanému zlepšeniu situácie na trhu okien a dverí.
Klíčová slova: bod zvratu; regresný lineárny model; finančná analýza; medzipodnikové porovnanie; trh výrobcov okien a dverí
Název práce: Finanční analýza společnosti Geus okna, a. s
Autor(ka) práce: Kirsch, Tomáš
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Škerlíková, Tatiana
Oponenti práce: Marek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je podrobná finanční analýza společnosti Geus okna, a. s. a analýza jejího postavení mezi dvěma konkurenty na trhu výrobců oken a dveří za období let 2007-2011. Zaměřuje se na podrobný popis metodických předpokladů, praktické výpočty finančních ukazatelů a bohatý komentář, srozumitelně vysvětlující příčiny změn těchto ukazatelů. Specifikem práce je sestavení lineárního regresního modelu a následný odhad parametrů všech analyzovaných společností, díky kterým jsem byl schopen rozdělit celkové náklady na fixní a variabilní, analyzovat bod zvratu těchto společností a využít ho k budoucímu řízení zisku. Finanční analýzou jsem dospěl k závěru, že ačkoli společnost Geus okna, a. s., dosahuje spíše podprůměrných výsledků ve vztahu k srovnávaným společnostem, není to kvůli jejímu špatnému finančnímu zdraví, ale kvůli nadprůměrnému finančnímu zdraví porovnávaných společností. Do budoucna má společnost Geus okna, a. s., předpoklady nadále pravidelně dosahovat výnosy nad hranicí bodu zvratu, díky průběžnému obnovování svého majetku a očekávanému zlepšení situace na trhu oken a dveří.
Klíčová slova: mezipodnikové srovnání; bod zvratu; trh výrobců oken a dveří; finanční analýza; regresní lineární model
Název práce: Financial Analysis of the Company Geus okna, a. s
Autor(ka) práce: Kirsch, Tomáš
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Škerlíková, Tatiana
Oponenti práce: Marek, Petr
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the bachelor thesis is to make a financial analysis of the company Geus okna, a. s. and to compare results with its two competitors from the same industry during the period from 2007 to 2011. The emphasis is on the detailed but comprehensive description of the methodical premises and calculations of the financial ratios and detailed commentary explaining reasons for the year-to-year changes of these ratios. Specific contribution to this bachelor thesis presents the linear regression model and its estimation of parameters. With the help of the model I was able to distinguish variable and fixed costs and to analyze break-even point and use it for profit management of the company in the future. My conclusion from the analysis is that even though the company Geus okna, a. s., achieved only average and below average results in comparison with its competitors the reason for this outcome is not a bad financial health of the company itself but very good financial health of the analyzed competitors. However, I assume that company Geus okna, a. s., will be able to gain profits above the break-even point in the future thanks to the ongoing renewal of their machinery and expected improvement in the door and window manufacturers' market in the following years.
Klíčová slova: door and window manufacturers' market; break-even point; regression model; financial analysis; inter-company analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 2. 2013
Datum podání práce: 30. 6. 2013
Datum obhajoby: 20. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41450/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: