Slovenská zahraniční politika v letech 1939-1945

Název práce: Slovenská zahraničná politika v rokoch 1939 - 1945
Autor(ka) práce: Šimkovič, Jakub
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Veselý, Zdeněk
Oponenti práce: Šauer, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce bude priniesť iný pohľad na problematiku slovenskej zahraničnej politiky pred a počas Druhej svetovej vojny. V slovenskom odbornom diskurze je táto téma zväčša pojatá integrálne s celkovými dejinami prvej Slovenskej republiky. Ak už je vydelená, i tak sa jej zásadne ujímajú historici a citeľne chýba pohľad z pera odborníka na diplomaciu a medzinárodné vzťahy. Krátka história Slovenského štátu pritom predstavuje vynikajúcu možnosť štúdia vplyvu krajne pravicovej ideológie v totalitárnom štáte na zahraničnú politiku. O to viac, že ideológia bola ešte pretváraná vplyvom hegemóna, ktorý častokrát posilňoval postavenie slovenských radikálov. Prenos týchto ideí a zúženie manévrovacieho priestoru v rámci medzinárodného systému zasiahlo i náš rezort diplomacie. Na odpoveď do akej miery sa tak dialo ašpiruje táto práca a tým sa aspoň čiastočne pokúsi o zaplnenie tejto medzery vo výskume.
Klíčová slova: Zahraničná politka; Nemecko; Slovenská republika
Název práce: Slovenská zahraniční politika v letech 1939-1945
Autor(ka) práce: Šimkovič, Jakub
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Veselý, Zdeněk
Oponenti práce: Šauer, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce bude přinést jiný pohled na problematiku slovenské zahraniční politiky před a počas Druhé svetové války. Ve slovenské odborném diskurze je toto téma pojato integrálně s celkovými dějinami první Slovenské republiky. Citelné chybí pohled z pera odborníka na diplomacii a mezinárodní vzťahy. Krátká historie Slovenského státu přitom představuje vynikající možnost stúdia vlyvu krajně pravicové ideológie v totalitárním státě na zahraniční politiku. Ideologie byla jěšte dál přetváraná vlyvem hegemona, který často posiloval postavení slovenských radikálů. Přenos těchto ideí a zúžení manévrovacího prostoru v rámci mezinárodního systému zasáhlo i náš rezort diplomacie. Na odpověď do jaké míry ašpiruje tato práce a tím se pokouší o zaplnění této mezery ve výzkumu.
Klíčová slova: Slovenská republika; Zahraniční politika; Německo
Název práce: Slovak Foreign Policy, 1939-1945
Autor(ka) práce: Šimkovič, Jakub
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Veselý, Zdeněk
Oponenti práce: Šauer, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this thesis will bring a different perspective to the issue of Slovak foreign policy before and during World War II. In the Slovak professional discourse is the subject conceived integrally with the overall history of the First Slovak Republic. A lack of sight from the pen of an expert in diplomacy and international relations is noticeable. A short history of Slovak state constitutes an excellent opportunity to study right-wing ideology in totalitarian State and on its foreign policy. Ideology was reshaped by hegemon, which often strengthened the position of the Slovak radicals. Transferring these ideas and narrowing the room for maneuver within the international system affected our resort of diplomacy. This work thus attempts to fill this gap in research.
Klíčová slova: Germany; foreign policy; Slovak Republic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 11. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39152/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: