Vliv náboženství na zahraniční politiku

Název práce: Vplyv nabozenstva na zahranicnu politiku
Autor(ka) práce: Poráziková, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lehmannová, Zuzana
Oponenti práce: Doležal, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavným cieľom tejto práce je analyzovať rolu náboženstva v americkej politike. Vychádza zo sekularizačnej teórie západnej spoločnosti a jednotlivé teoretické predpoklady sú analyzované na prípadovej štúdii USA. Základná hypotéza -- USA sú jediný absolútne sekulárny štát -- pochádza z výskumu Jonathana Foxa: "Do Democracies have Separation of Religion and State?" Cieľom je preto falzifikovať toto tvrdenie na základe empirických zistení. Práca je rozdelená do dvoch častí. V prvej, teoretickej, sa zaoberám začlenením náboženstva do medzinárodných vzťahov a predstaveniu samotnej teórie z ktorej vychádzam. Druhú časť predstavuje prípadová štúdia. USA je jeden z najnábožnejších štátov na svete, so silným zastúpením protestantizmu, ktorý vychádza z klasickej americkej kultúry. V práci sa preto odvolávam nie len na silný faktor kultúry, ktorý formoval americkú spoločnosť, ale aj na preukázané sympatie USA s Izraelom a rozvojovou pomocou krajinám tretieho sveta, v ktorých sa angažujú predovšetkým evanjelické organizácie. V USA je domáca politika úzko previazaná so zahraničnou, a tak aj vplyv evanjelikov na prezidentské voľby má aj zahraničnú motiváciu. Silnú rolu náboženstva v zahraničnej politike sa snažím demonštrovať na americkej humanitárnej pomoci.
Klíčová slova: USA; sekularizácia; náboženstvo; zahraničná politika; kultúra; evanjelici ; protestantizmus; rozvojová pomoc
Název práce: Vliv náboženství na zahraniční politiku
Autor(ka) práce: Poráziková, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Lehmannová, Zuzana
Oponenti práce: Doležal, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Hlavním cílem této práce je analyzovat roli náboženství v americké politice. Vychází ze sekularizační teorie západní společnosti a jednotlivé teoretické předpoklady jsou analyzovány na případové studii USA. Základní hypotéza - USA jsou jediný absolutně sekulární stát - pochází z výzkumu Jonathana Foxe: "Do Democracy have Separation of Religion and State?" Cílem je proto falzifikovat toto tvrzení na základě empirických zjištění. Práce je rozdělena do dvou částí. V první teoretické se zabývám začleněním náboženství do mezinárodních vztahů a představení samotné teorie z níž vycházím. Druhou část představuje případová studie. USA je jeden z nejnábožnějších států na světě, se silným zastoupením protestantismu, který vychází z klasické americké kultury. V práci se proto odkazuji nejen na silný faktor kultury, který formoval americkou společnost, ale i na prokázané sympatie USA s Izraelem a rozvojovou pomocí zemím třetího světa, ve kterých se angažují převážně evangelické organizace. V USA je domácí politika úzce provázána se zahraniční, a tak i vliv evangelíků na prezidentské volby má i zahraniční motivaci. Silnou roli náboženství v zahraniční politice se snažím demonstrovat na americké humanitární pomoci.
Klíčová slova: protestantismus; kultura; sekularizace; USA; zahraniční politika; rozvojová pomoc; náboženství; evangelíci
Název práce: The Influence of Religion on Foreign Policy
Autor(ka) práce: Poráziková, Lenka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Lehmannová, Zuzana
Oponenti práce: Doležal, Tomáš
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The main objective of this work is to analyze the role of religion in American politics. It is based on the theory of secularization of Western society and different theoretical assumptions are analyzed in a case study on USA. The main hypothesis - USA is the only absolutely secular state - comes from research by Jonathan Fox: "Do Democracies have Separation of Religion and State?" The aim is to falsify this claim on the basis of empirical findings. The work is divided into two parts. The first is theoretical part where I dwell on the integration of religion into international relations and where I also introduce the main theory, on which my work is based on. The second part presents a case study. USA is one of the most religious countries in the world, with a strong Protestant roots, which is based on the classic American culture. In this paper, I refer not only to the strong cultural factors that shaped American society, but also demonstrate sympathy with Israel and U.S. development aid to third world countries, in which Protestant organizations are principally engaged. In the U.S., domestic policy is closely intertwined with foreign policy, and so the impact of evangelicals to the presidential election has also the foreign motivation. I try to demonstrate strong role of religion in foreign policy on the American humanitarian aid.
Klíčová slova: USA; evangelicals ; Protestantism; culture; secularization; foreign policy; development aid; religion

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 10. 2012
Datum podání práce: 31. 5. 2013
Datum obhajoby: 12. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39313/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: