Svoboda projevu a volného šíření informací na internetu v ČR

Název práce: Svoboda projevu a volného šíření informací na internetu v ČR
Autor(ka) práce: Ludvík, Karel
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Toman, Prokop
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá svobodou projevu a volného šíření informací na Internetu v ČR. Svoboda projevu a volné šíření informací získala s nástupem Internetu, který usnadnil jejich všeobecnou dostupnost, novou kvalitu. Díky tomu, že Internet pokrývá, až na malé výjimky, celou planetu, byly pro šíření a získávání informací zrušeny všechny hranice a omezení. Svoboda projevu a šíření informací tak získala globální charakter. K rozvoji svobody názoru, projevu a šíření informací, který v České republice dosáhl po revoluci v roce 1989 nebývalého rozsahu, přispěl rozhodujícím způsobem Internet. Absolutní svobodu projevu a šíření informací, která byla z počátku Internetu vlastní, začaly v krátké době zneužívat ke kriminálním aktivitám zločinné skupiny. Práce je zaměřena na hodnocení stupně ochrany svobody projevu a volného šíření informací na Internetu i před těmito živly. Posuzuje i základní mezinárodní smlouvy a pakty zaručující ochranu svobody. Pozornost je věnována nezbytným zákonným omezením ze strany státu a koncepci strategie kybernetické bezpečnosti EU. Posuzuje, zda jsou dostatečně vhodná pro ochranu svobody projevu a šíření informací na Internetu.
Klíčová slova: svoboda projevu; kybernetická bezpečnost; Internet; mezinárodní smlouvy; volné šíření informací
Název práce: Freedom of expression and the free circulation of information on the Internet in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Ludvík, Karel
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Sigmund, Tomáš
Oponenti práce: Toman, Prokop
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with freedom of expression and free circulation of information on the Internet in the Czech Republic. Freedom of expression and free circulation of information gained with the advent of the Internet, which facilitated their comprehensive coverage, new quality. Thanks to the Internet covers, with a few exceptions, the entire planet were for dissemination and reception of informations eliminates all boundaries and limitations. Freedom of expression and dissemination of information thus acquired a global character. The development of freedom of opinion, expression and dissemination of information, which in the Czech Republic reached after the revolution in 1989 an unprecedented scale, contributed decisively Internet. Absolute freedom of expression and dissemination of information, which was from the beginning of the Internet's own, began shortly after that to be abused by the criminal activities of criminal groups. The work is aimed at assessing the protection of freedom of expression and free circulation of information on the Internet from these elements. It also assesses basic international treaties and pacts guaranteeing protection of freedom. Attention is paid to the necessary legal restrictions from the state and to the concept of EU cyber security strategy. It assesses whether they are suitable enough to protect freedom of expression and dissemination of information on the Internet.
Klíčová slova: Internet; international treaties; freedom of expression; free dissemination of information; cybersecurity

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 10. 2012
Datum podání práce: 1. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40021/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: