Kolonialismus jako faktor vývoje rozvojových zemí

Název práce: Kolonializmus ako faktor vývoja rozvojových krajín
Autor(ka) práce: Hodorová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Přikryl, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca je zameraná na zhodnotenie vplyvu kolonializmu v zmysle politickej stability štátu po nadobudnutí nezávislosti, vo vybraných afrických krajinách Nigéria a Senegal, ktoré boli kolonizované dvoma najväčšími a najvýznamnejšími kolonizátormi, konkrétne Britmi a Francúzmi. Práca je rozdelená do troch hlavných kapitol, pričom úvodná kapitola sa zaoberá vymedzením jednotlivých pojmov ako kolonializmus, koloniálne praktiky bývalých koloniálnych veľmocí a všeobecným zhodnotením prínosov a negatív tohto fenoménu pre Afriku. Druhá kapitola sa venuje už konkrétne vybranej kolonizovanej krajine francúzskymi kolonizátormi - Senegalu, charakteristike krajiny v predkoloniálnom období a období koloniálnej nadvlády, následnej ceste k nezávislosti a postkoloniálnom vývoji. Tretia kapitola má obdobnú štruktúru no predmetom analýzy historického exkurzu je Nigéria. Hlavným cieľom práce je analyzovať dopady a vplyvy kolonializmu na bývalé africké kolónie, poukázať na rozdielnosť postupov kolonizátorov a politickú situáciu po nadobudnutí nezávislosti.
Klíčová slova: nezávislosť; postkoloniálny vývoj; koloniálna nadvláda; kolonializmus; politická stabilita
Název práce: Kolonialismus jako faktor vývoje rozvojových zemí
Autor(ka) práce: Hodorová, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Přikryl, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce je zaměřena na zhodnocení vlivu kolonialismu ve smyslu politické stability státu po nabytí nezávislosti ve vybraných afrických zemích Nigérie a Senegalu, které byly kolonizovány dvěma největšími a nejvýznamnějšími kolonizátory, konkrétně Brity a Francouzi. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol, přičemž úvodní kapitola se zabývá vymezením jednotlivých pojmů jako kolonialismus, koloniální praktiky bývalých koloniálních velmocí a obecným zhodnocením přínosů a negativ tohoto fenoménu pro Afriku. Druhá kapitola se věnuje již konkrétní vybrané kolonizované zemi francouzskými kolonizátory - Senegalu, charakteristice země v předkoloniálním období a období koloniální nadvlády, následné cestě k nezávislosti a postkoloniálnímu vývoji. Třetí kapitola má obdobnou strukturu, předmětem analýzy historického exkurzu je Nigérie. Hlavním cílem práce je analyzovat dopady a vlivy kolonialismu na bývalé africké kolonie, poukázat na rozdílnost postupů kolonizátorů a politickou situaci po nabytí nezávislosti.
Klíčová slova: politická stabilita; nezávislost; postokoloniální vývoj; koloniální nadvláda; kolonialismus
Název práce: Colonialism as a development factor of developing countries
Autor(ka) práce: Hodorová, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Kochan, Jan
Oponenti práce: Přikryl, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This study aims to evaluate the impact of colonialism in terms of political stability of the state after gaining independence in selected African countries, Nigeria and Senegal, which were colonized by the two largest and most important colonizers, namely the British and the French. The work is divided into three main chapters, the first introductory chapter deals with concepts such as the definition of terms such as colonialism, colonial policies of the former colonial powers and the general evaluation of benefits and negative repercussions of this phenomenon in Africa. The second chapter is devoted to specifically Senegal, an area colonized by the French, and reviews the characteristics of the country in both the pre-colonial and colonial period, the path to independence and the post-colonial development. The third chapter goes through the same analysis regarding Nigeria. The main objective of this work is not only to analyze the impacts and effects of colonialism on the former African colonies, but also to highlight the diversity of colonial policies and political situations after gaining their respective independence.
Klíčová slova: political stability; independence; post-colonial development; colonial period; colonialism

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 5. 10. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 25. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/39411/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: