Analyzujte možnosti vývoje vícevláknových aplikací na platformě Java

Název práce: Analyzujte možnosti vývoja viacvláknových aplikácií na platforme Java
Autor(ka) práce: Chamila, Sergius
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Oraný, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predkladaná diplomová práca obsahuje rozbor možností vývoja viacvláknových aplikácií na platforme Java. Konkrétne sa v nej venujem analýze vývoja knižníc, ktoré umožňujú prácu s vláknami v tomto jazyku. Sú tu prezentované aj prostriedky a nástroje pre prácu s vláknami a to na príkladoch a ukážkach kódu programu. Spracované sú aj rôzne koncepty a princípy tvorby viacvláknových aplikácií. I keď má tvorba viacvláknových aplikácií nesporne veľa výhod, cieľom je tiež poukázať na možné riziká spojené s ich využívaním. Pri analýze vývoja platformy Java som použil metódu deskripcie, analýzy, syntézy a komparácie. Štruktúru práce tvorí teoretická časť, v ktorej sú definované základné pojmy a princípy tvorby viacvláknových aplikácií. Venujem sa v nej aj rešerši prác, ktoré sa zaoberajú témou paralelného programovania. V analytickej časti sú popísané a zhodnotené zmeny na jednotlivých stupňoch vývoja jazyka. Za prínos práce považujem to, že prehľadne dokumentuje a hodnotí vývoja jazyka Java od verzie Java 1 až po najnovšiu verziu Java 8. Práca tak môže byť študijnou pomôckou pre záujemcov o tento programovací jazyk.
Klíčová slova: paralelné aplikácie; paralelné programovanie; java; synchronizácia; viacvláknové aplikácie
Název práce: Analyzujte možnosti vývoje vícevláknových aplikací na platformě Java
Autor(ka) práce: Chamila, Sergius
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Oraný, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předkládaná diplomová práce obsahuje rozbor možností vývoje vícevláknových aplikací na platformě Java. Konkrétně se v ní věnuji analýze vývoje knihoven, které umožňují práci s vlákny v tomto jazyce. Jsou zde prezentovány i prostředky a nástroje pro práci s vlákny a to na příkladech a ukázkách kódu programu. Zpracované jsou i různé koncepty a principy tvorby vícevláknových aplikací. I když má tvorba vícevláknových aplikací nesporně mnoho výhod, cílem je také poukázat na možná rizika spojená s jejich používáním. Při analýze vývoje platformy Java jsem použil metodu deskripce, analýzy, syntézy a komparace. Strukturu práce tvoří teoretická část, ve které jsou definovány základní pojmy a principy tvorby vícevláknových aplikací. Věnuji se v ní i rešerši prací, které se zabývají tématem paralelního programování. V analytické části jsou popsány a zhodnoceny změny na jednotlivých stupních vývoje jazyka. Za přínos práce považuji to, že přehledně dokumentuje a hodnotí vývoje jazyka Java od verze Java 1 až po připravovanou verzi Java 8. Práce tak může být studijní pomůckou pro zájemce o tento programovací jazyk.
Klíčová slova: paralelní aplikace; synchronizace; paralelní programování; vícevláknové aplikace; java
Název práce: Analyse multithreaded applications development possibilities on the Java platform
Autor(ka) práce: Chamila, Sergius
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pecinovský, Rudolf
Oponenti práce: Oraný, Vladimír
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis is an analysis of frameworks which support multithreading application devel-opment on platform Java. In particular this thesis analyses the overview of libraries which supports multithreading development in this language. Provided features are shown and described by the code examples. The thesis describes the principles of concurrent pro-gramming. Although multithreaded applications undoubtedly have many advantages, one of the goals of the thesis is to highlight the possible risks associated with their use. By the analysis of Java platform, I used method of description, analysis, synthesis and comparison. This thesis is composed of theoretical part, which defines the basic concepts and principles of concurrent applications. Theoretical parts also contain recherché of works, which deal with the topic of concurrent programming. In the analytical part are described and evaluated changes at various versions of Java language. Benefit of this work is clear documentation and evaluation of Java language concurrent utilities, from the oldest version of Java 1 to latest Java 8. So this work can help those, who need to learn how to develop concurrent applications in Java.
Klíčová slova: parallel programming; synchronization; java; concurrency; multi-threading

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 3. 2013
Datum podání práce: 19. 6. 2013
Datum obhajoby: 27. 8. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42135/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: