Návrh procesů a infrastruktury informačních systémů pro splnění strategických cílů projektově řízené společnosti

Název práce: Návrh procesů a infrastruktury informačních systémů pro splnění strategických cílů projektově řízené společnosti
Autor(ka) práce: Rys, Jaromír
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mildeová, Stanislava
Oponenti práce: Čížek, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Konkurence na trhu malých softwarových organizací je vysoká a s ohledem na současnou globální ekonomickou krizi je velmi důležité, aby tyto organizace získaly konkurenční výhodu na trhu. Mezi tyto společnosti patří také společnost Smart Solutions, s.r.o., která je nyní přibližně 5 let na trhu a je na začátku procesu přeměny ze společnosti malé ve společnost středí. Jedna ze slabin zkoumané společnosti jsou nedostatečně popsané procesy a tím možné oblasti procesů, které nejsou vhodně nebo dostatečně podpořeny současnou infrastrukturou IS. Cílem této diplomové práce je provést procesní analýzu v projektově řízené společnosti, která využívá agilních metodik k vývoji SW a na základě výsledků a procesní analýzy zhodnotit současný stav informační podpory procesů, a následně s ohledem na strategické cíle společnosti navrhnout novou infrastrukturu IS. K provedení procesní analýzy jsem využil metodiky Methodology for Modeling and Analysis of Business Process (MMABP). Procesy identifikované v procesní analýze byly následně zanalyzovány z pohledu strategických cílů společnosti a zároveň z pohledu jejich podpory v současné infrastruktuře IS. Na základě těchto analýz byly zjištěny oblasti procesů, které měly špatnou anebo žádnou podporu. V závěru své práce jsem navrhl úpravy současné infrastruktury IS, ve které budou mít všechny oblasti procesu ve společnosti vhodnou informační podporu. Největší změny proběhly v oblasti podpory obchodních procesů, kde bylo navrhnuto nové řešení CRM systému a zavedení intranetového portálu, který by měl v první fázi pokrýt zejména současnou špatnou informační podporu procesů z oblasti práce s lidskými zdroji.
Klíčová slova: projektově řízená firma; infrastruktura IS; procesní analýza; MMABP; agilní metodiky
Název práce: Desing processes and IS infrastructure to fulfill strategic goals of project-based company
Autor(ka) práce: Rys, Jaromír
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mildeová, Stanislava
Oponenti práce: Čížek, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Competition in the market for small software companies is high and given the current global economic crisis, it is important for these companies to gain competitive advantage in the market. One of the weaknesses of the studied company is insufficiently described processes and thus possible areas of the process which are not properly or sufficiently supported by current IS infrastructure. The aim of this thesis is to analyse the process of project-based company that uses agile methodologies for software development and based on the results of process analysis to assess the current state of IT support processes with regard to the strategic objectives of the company to design the new IS infrastructure. To perform the process analysis, I used the Methodology for Modeling and Analysis of Business Process (MMABP). Subsequently, the processes identified in the analysis process were analysed from the perspective of the strategic objectives of the company and also in terms of their support in the current IS infrastructure. Based on these analyses, were identified areas of the processes that have poor or no support, at all. In the epilogue, I proposed modification of the existing infrastructure IS, where all the process will have the appropriate information support. The biggest changes were in support of business processes, where a new CRM system was proposed and a new intranet portal was introduced, which should cover the first phase of particularly poor information support of the current processes in the field of human resources management.
Klíčová slova: process analysis; agile methodologies; MMABP; project-based company; IS infrastructure

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra systémové analýzy

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 5. 2012
Datum podání práce: 22. 5. 2013
Datum obhajoby: 29. 8. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/37758/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: