Zahraniční politika Velké Británie v období Tonyho Blaira

Název práce: Zahraničná politika Veľkej Británie v období Tonyho Blaira
Autor(ka) práce: Rusňák, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca skúma zahraničnú politiku Veľkej Británie v období vlády Tonyho Blaira. Vykonáva analýzu vývoja zahraničnej politiky Veľkej Británie v 2. polovici 20. storočia a skúma, či Tony Blair pokračoval v jej tradíciách. Práca sa zameriava na dve nosné témy britskej zahraničnej politiky charakteristické pre dané obdobie. Prvou je výnimočný vzťah s USA, ktorý začal počas 2. svetovej vojny a so striedaním období viac a menej blízkych vzťahov sa zachoval až do nástupu Tonyho Blaira. Druhou sú britské vzťahy k Európe, kedy VB sa zúčastňuje procesov integrácie, ale zároveň si zachováva rezervovanosť vo vzťahu k prehlbovaniu vzájomnej previazanosti krajín. Práca si kladie za hlavnú otázku, ako sa k týmto tradíciám postavila VB pod taktovkou Tonyho Blaira.
Klíčová slova: EÚ; USA; Zahraničná politika; Tony Blair; Veľká Británia
Název práce: Zahraniční politika Velké Británie v období Tonyho Blaira
Autor(ka) práce: Rusňák, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce zkoumá zahraniční politiku Velké Británie v období vlády Tonyho Blaira. Vykonává analýzu vývoje zahraniční politiky Velké Británie ve 2 polovině 20. století a zkoumá, zda Tony Blair pokračoval v jejích tradicích. Práce se zaměřuje na dvě nosná témata britské zahraniční politiky charakteristické pro dané období. První je výjimečný vztah s USA, který začal během2.světové války a se střídáním období více a méně blízkých vztahů se zachoval až do nástupu Tonyho Blaira. Druhou jsou britské vztahy k Evropě, kdy se Velká Británie zúčastňuje procesů integrace, ale zároveň si zachovává rezervovanost ve vztahu k prohlubování vzájemné provázanosti krajin. Práce si klade za hlavní otázku, jak se k těmto tradicím postavila VB pod taktovkou Tonyho Blaira.
Klíčová slova: EU; Tony Blair; USA; Zahraniční politika; Velká Británie
Název práce: Foreign policy of United Kingdom during Tony Blair
Autor(ka) práce: Rusňák, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dvořáková, Vladimíra
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diploma thesis examines the foreign policy of United Kingdom during the reign of Tony Blair. It performs analysis of the development of UK's foreign policy in the second half of the 20th century and examines whether Tony Blair continued its traditions. The work focuses on two main topics of the British foreign policy in that period. The first is a special relationship with the U.S., which began during the Second World War II. It was followed by periods of more or less close relations and they were still maintained at the date of the arrival of Tony Blair. The second topic is British relations with Europe, where the UK is involved in the process of integration, but also retains reticence in relation to the deepening interdependence of countries. The main question that the thesis tries to answer is how UK under Tony Blair behaved regarding these traditions.
Klíčová slova: EU; Tony Blair; USA; Foreign policy; United Kingdom

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 12. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33942/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: