Ekonomické vzdělávání v padesátých letech 20. století na příkladu Vysoké školy ekonomické v Praze

Název práce: Ekonomické vzdělávání v padesátých letech 20. století na příkladu Vysoké školy ekonomické v Praze
Autor(ka) práce: Halíková, Petra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá tématem ekonomického vzdělávání v padesátých letech dvacátého století na konkrétním příkladu Vysoké školy ekonomické v Praze. Založení Vysoké školy ekonomické se stalo významným mezníkem pro ekonomické vzdělávání v Československu. Vysoká škola ekonomická vznikla k roku 1953 na základě vládního nařízení z 19. srpna 1952, č. 40/1952 Sb. o dalších změnách v organizaci vysokých škol. Bylo stanoveno, že studium bude čtyřleté a studenti si budou moci vybrat z pěti fakult. Tato škola vznikla po předchozím složitém vývoji na vysokých školách, vznik Vysoké školy ekonomické předcházelo rušení, přejmenovávání a vznik jiných vysokých škol, které se výuce ekonomie také věnovaly. Odkaz Vysoké školy ekonomické se projevuje v návaznosti na prvorepublikovou Vysokou školu obchodní, která patřila mezi úspěšné vysoké školy u nás a nepochybně se zasloužila o počátky rozvoje ekonomie jako vědy. Výuka na vysokých školách v padesátých letech byla poznamenána marxistickou - leninistickou ideologií, která v té době platila za všeobecnou pravdu. Cílem práce je objasnit, jestli Vysoká škola ekonomická v Praze přispěla k rozvoji ekonomického vzdělávání v padesátých letech. V teoretické části práce je analyzována použitá metodologie pro práci, kterou je společnost znalostí a social history a dále jaké instituce a legislativa předcházely samotnému založení Vysoké školy ekonomické. V aplikační části práce je popsán stav ekonomie jako vědy v padesátých letech v Československu, význam marxismu-leninismu a politické ekonomie pro ekonomii a je zde nastíněný vývoj ekonomie jako vědy v čase.
Klíčová slova: akademické svobody; komunistická totalita; science history; politická ekonomie; marxismus; společnost znalostí; ekonomické vzdělávání; instituce Vysoké školy ekonomické
Název práce: The economic education in the 50s of the 20th century
Autor(ka) práce: Halíková, Petra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Szobi, Pavel
Oponenti práce: Chalupecký, Petr
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The diploma thesis focuses on the topic of the economic education in the 50s of the 20th century. The issue is analyzed on the example of the University of Economics in Prague. The establishment of the University of Economics became an important milestone for the economic education in Czechoslovakia. The University of Economics was established in 1953 on the basis of the governmental regulation from 19th August 1952 No. 40/1952 Coll. regarding another changes in the organization of universities. It was stated that the studies would be for four years and the students would be able to choose from five faculties. This school was set up after the previous difficult development on the ground of the universities. The establishment of the University of Economics forewent cancelation, renaming and the establishment of different universities. These universities also concentrated on schooling in the area of economics. The legacy of the University of Economics can be seen in the continuity to the venerable University of Commerce, which belonged among the successful universities in our state. Furthermore, it undoubtedly helped to develop the origins of economics as a branch of science. The schooling on the universities in the 50s was influenced by Marxist-Leninist ideology, which was perceived as general truth at the time. The aim of the thesis is to clarify whether the University of Economics contributed to the development of the economic education in the 50s. The theoretical part of the thesis is focused on the analysis of the applied methodology. The applied methodology is a collection of knowledge - a social history. Moreover, there are discussed institutions and legislations foregoing the establishment of the University of Economics. In the practical part of the thesis is described the state of economics as a science in the 50s in Czechoslovakia and the importance of Marxism-Leninism and political economics for economy. In addition, there is outlined the development of economics as science during a certain period of time.
Klíčová slova: Marxism - Leninism; collection of knowledge; science history; economic education

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářské a politické dějiny 20. století
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářských dějin

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 11. 2012
Datum podání práce: 30. 6. 2013
Datum obhajoby: 11. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40309/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: