Komparace modelu dnešního pojetí státu blahobytu ve Velké Británii a České republice

Název práce: Komparace modelu dnešního pojetí státu blahobytu ve Velké Británii a České republice
Autor(ka) práce: Virtová, Olga
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Prachař, Ondřej
Oponenti práce: Procházka, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Bakalářská práce se zabývá analýzou hlavních rysů českého a britského státu blahobytu a jejich následnou makroekonomickou komparací, přičemž hlavní pozornost je věnována vývoji a struktuře veřejných sociálních výdajů. Zjištěné výsledky poukazují na skutečnost, že postupem času dochází v obou zemích k neustálému narůstání veřejných sociálních výdajů. Z důvodu finanční udržitelnosti systémů sociálního zabezpečení jsou tak státy nuceny zpřísňovat podmínky pro čerpání sociálních dávek. Problémem České republiky jsou neustále se zvyšující výdaje na starobní důchody, které v současné době tvoří největší položku veřejných sociálních výdajů. Další oblastí, na kterou Česká republika vynakládá oproti Velké Británii vyšší výdaje, je oblast podpor v nezaměstnanosti. Zde by se Česká republika mohla částečně inspirovat britskou strukturou veřejných sociálních výdajů. Česká republika by mohla zvýšit výdaje na aktivní politiku zaměstnanosti, což by mohlo vyvolat snížení výdajů určených na podporu v nezaměstnanosti.
Klíčová slova: sociální zabezpečení; Velká Británie; Česká republika; stát blahobytu
Název práce: The Model of a Contemporary Conception of Welfare State in the United Kingdom compared to the Czech Republic
Autor(ka) práce: Virtová, Olga
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Prachař, Ondřej
Oponenti práce: Procházka, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This bachelor's thesis is about analysis of the main features of Czech and British welfare state and its macroeconomic comparison whilst the main topic is the development and structure of public social expenditures. The observation shows that with time there is a constant growth of the level of social expenditures in both countries. Because of financial sustainability of social security system are states forced to be stricter in conditions for receiving social benefits. The main problem of the Czech Republic is a constant increase of expenditures on old-age pension which is nowadays the biggest item of public social expenditures. Another area where the Czech Republic has higher expenditures compared to Great Britain is the area of unemployment compensation. The Czech Republic can partly inspire in British structure of public social expenditures. The Czech Republic could increase expenditures on active labor market programs which should decrease expenditures on unemployment compensation.
Klíčová slova: the Czech Republic; social security; the United Kingdom; welfare state

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 3. 2013
Datum podání práce: 17. 5. 2013
Datum obhajoby: 18. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42307/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: