Controlling

Název práce: Controlling
Autor(ka) práce: Igrényi, Réka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Boráros, Attila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce bolo charakterizovať súčasnú nákladovosť, cenotvorbu a ziskovosť výrobno-obchodnej spoločnosti P.G.TRADE, spol.s.r.o., ktorá sa zaoberá výrobou a predajom kŕmnych zmesí a premixov pre hospodárske zvieratá, resp. zabezpečením skladovania agrokomodít. Mojím konkrétnym zámerom bolo zistiť, či súčasne zavedené určenie predajných cien fakticky pokrýva všetky náklady vynaložené v súvislosti s výrobou a predajom finálnych výrobkov a či pri tom zabezpečuje aj uspokojujúci úroveň rentability. V prvej, metodologickej časti som zhrnula všetky potrebné teoretické poznatky, ktoré musíme vedieť o controllingu. Zvlášť veľkú pozornosť som venovala kalkuláciám a rozpočtovníctve. V aplikačnej časti som sa zamerala na charakteristiku samotnej firmy, na analýzu jej nákladov a cenotvorby. Ďalej som detailne popísala aj výrobné procesy vo výrobni kŕmnych zmesí a premixov vo Dvoroch nad Žitavou. Posledná časť je venovaná samotnému výpočtu nákladovosti výroby a identifikácií slabých miest. Okrem popisu zistených záverov som sa snažila navrhnúť aj opatrenia, ktoré by mohli pomôcť vo zvýšení rentability podniku.
Klíčová slova: rentabilita; premixy; kŕmne zmesi; náklady; controlling
Název práce: Controlling
Autor(ka) práce: Igrényi, Réka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Boráros, Attila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce bylo charakterizovat současnou nákladovost, cenotvorbu a ziskovost výrobně-obchodní společnosti P.G.TRADE, spol. s r.o., která se zabývá výrobou a prodejem krmných směsí a premixů pro hospodářské zvířata, resp. zabezpečením skladování agrokomodít. Mým konkrétním cílem bylo zjistit, jestli současně zavedené určení prodejních cen fakticky pokrývá všechny náklady vynaložené v souvislosti s výrobou a prodejem finálních výrobků a jestli při tom zabezpečuje i uspokojující úroveň rentability. V první, metodologické části jsem shrnula všechny potřebné teoretické poznatky, které musíme vědět o controllingu. Zvláště velikou pozornost jsem věnovala kalkulacím a rozpočetnictví. V aplikační části jsem se zaměřila na charakteristiku samotné firmy, na analýzu aktuálních nákladů a cenotvorby. Dále jsem detailně popsala i výrobní procesy ve výrobně krmných směsí a premixů ve Dvorech nad Žitavou. Poslední část je věnována samotnému výpočtu nákladovosti výroby a identifikaci slabých míst. Kromě popisu zjištěných závěrů jsem se snažila navrhnout i opatření, které by mohly vést ke zvýšení rentability podniku.
Klíčová slova: rentabilita; náklady; controlling; premixy; krmné směsi
Název práce: Controlling
Autor(ka) práce: Igrényi, Réka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mikovcová, Hana
Oponenti práce: Boráros, Attila
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this Master's thesis was to characterize the current cost ratio, pricing system and profitability of an agricultural firm, called P.G.TRADE, spol s r.o.. This company is engaged in the production and sale of compound feeds and premixes, resp. in storing different kinds of agricultural commodities. My specific aim was to determine whether the current pricing system and prices cover all the costs which incurred because of the processes of production and sale of finished products and that in doing so provides a satisfactory level of profitability, too. In the first, methodological part, I summarized all the necessary theoretical knowledge that we need to know about controlling. I paid particularly big attention to calculations and budgeting. In the application part I focused on the characteristics of the company itself and on the analysis of the costs and of the pricing system. In the next part I described in details the manufacturing processes of compound feeds and premixes in the company's main factory in Dvory nad Žitavou. The last part is devoted to the calculation of production costs and identifying weaknesses. In addition to the description of the conclusions I tried to propose some measures that could help in improving the company's profitability.
Klíčová slova: profitability; controlling; premixes; compound feed; costs

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta podnikohospodářská
Katedra: Katedra podnikové ekonomiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 11. 2012
Datum podání práce: 26. 6. 2013
Datum obhajoby: 18. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43218/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: