Analýza efektivnosti veřejného zdravotnictví SR od reformy v roku 2004

Název práce: Analýza efektívnosti verejného zdravotníctva SR od reformy v roku 2007
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Klesla, Arnošt
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom tejto práce je zhodnotenie efektívnosti systému verejného zdravotníctva na Slovensku. Na báze údajov poskytovaných OECD analyzuje pomocou vstupne orientovaného modelu DEA mieru dosiahnutej technickej efektívnosti v 4 skúmaných obdobiach, pričom dve sú predreformné a dve poreformné, čo umožňuje, okrem samotnej efektívnosti, zhodnotiť i dopad najvýznamnejšej reformy slovenského zdravotníctva z rokov 2003 -- 2004. Výsledky analýzy ukazujú nadpriemerné miery efektívnosti pred touto reformou a naopak podpriemerné skóre efektívnosti v poreformnom období. Z týchto výsledkov možno usúdiť, že spomínaná reforma nemala priaznivý vplyv na celkovú efektívnosť systému. Taktiež sa nepodarilo potvrdiť hypotézu o pozitívnom vplyve rastu výdavkov do zdravotníctva na jeho zlepšenú efektívnosť. Ďalším záverom analýzy je fakt, že súčasné (2011) výsledky by slovenské zdravotníctvo bolo, v optimálnom prípade, schopné produkovať pri výrazne nižších objemoch vstupov. Výsledkom analýzy je niekoľko navrhovaných možností zníženia objemu vstupov, ktorými by bolo možné celkovú efektívnosť zvýšiť.
Klíčová slova: obalová analýza dát; technická efektívnosť; verejné zdravotníctvo
Název práce: Analýza efektivnosti veřejného zdravotnictví SR od reformy v roku 2004
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Klesla, Arnošt
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem této práce je zhodnocení efektivnosti systému veřejného zdravotnictví na Slovensku. Na báze údajů poskytovaných OECD analyzuje pomocí vstupně orientovaného modelu DEA míru dosažené technické efektivnosti ve 4 zkoumaných obdobích, přičem dvě jsou předreformní a dvě poreformní, co umožňuje, kromně samotné efektivnosti, zhodnotit taktéž dopad nejvýznajmnější reformy slovenského zdravotnictví z let 2003 - 2004. Výsledky analýzy poukazují na nadprůměrné míry efektivnosti před touto reformou a naopak podprůměrné skóre efektivnosti v poreformním období. Z těchto výsledků lze usoudit, že spomenutá reforma neměla příznivý vliv na celkovou efektivnost systému. Také se nepodařilo potvrdit hypotézu o pozitivním vlivu růstu výdajů do zdravotnictvi na jeho zlepšenou technickou efektivnost. Dalším závěrem analýzy je fakt, že současné (2011) výsledky by slovenské zdravotnictví bylo, v optimálním případě, schopno produkovat při výrazně nižších objemech vstupů. Výsledkem analýzy je několik navrhovaných možností snížení objemu vstupů, kterými by bylo možné celkovou efektivnost zvýšit.
Klíčová slova: obalová analýza dat; technická efektivnost; veřejné zdravotnictví
Název práce: Analysis of technical efficiency of the Slovak public healthcare system since its reform in 2004
Autor(ka) práce: Pastva, Richard
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Babin, Jan
Oponenti práce: Klesla, Arnošt
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this thesis is an assessment of effectiveness of the Slovak healthcare system. On basis of data provided by the OECD and using an input-oriented DEA model, it analyses the rate of technical efficiency achieved across four periods, while two of them are "before reform" and the other two are after-reform periods. This approach, besides determining the efficiency rates, helps to provide information on how the most influential healthcare reform in the era of independent Slovakia influenced the healthcare efficiency. The results of the analysis reveal above-average efficiency scores for the two pre-reform periods on one hand and some significantly below-average scores for the post-reform years on the other. Based on these results, we can judge the influence of the reform on the technical efficiency of healthcare as negative. Moreover, the attempt to verify the hypothesis of a positive influence of healthcare expenditures growth on efficiency scores was also unsuccessful. Another outcome of the analysis is the fact, that current (2011) health outcomes in Slovakia could be produced with a significantly lower volume of inputs. In conclusion, the analysis provides some of the input-minimizing suggestions, which could be made in order to increase the overall efficiency of healthcare.
Klíčová slova: public healthcare; data envelopment analysis; technical efficiency

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 3. 2013
Datum podání práce: 20. 5. 2013
Datum obhajoby: 17. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42239/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: