Trh hráčů americké Národní fotbalové ligy: Jsou hráčům stále vypláceny mzdy odpovídající tržní situaci monopsonu?

Název práce: National Football League Player Market: Are Professional Players Still Paid Monopsony Wages?
Autor(ka) práce: Miškovský, Karel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Koubek, Ivo
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The main goal of this thesis is to find out whether National football league players are, even 15 years after the birth of unrestricted free agency, still paid monopsonistic salaries or whether competition among NFL teams eliminated them. After a theoretical discussion, which will help to form expectations about the player market, models in line with the standard theory of labor compensation and with Becker's human capital theory are estimated. The part of the research following the standard theory focuses mainly on estimations of players' marginal revenue product and subsequently on comparison of their wages with their MRP. To do so, OLS regressions, as well as quantile regressions, are run. The part of the research following the human capital theory has a supporting role and is used to further confirm the previous findings. It is represented by OLS player salary estimation. The hypothesis that players under a full control of their teams are still paid salaries below their MRP cannot be rejected, thus confirming a presence of monopsonistic salaries. A significant effect of free agency status on player salaries is also found. Exclusive rights players are paid significantly lower salaries than all free agents, while restricted free agents are paid significantly lower salaries than unrestricted free agents. Superstar players are found to have salaries in excess of their MRP regardless of their free agency status.
Klíčová slova: wages; market structure; productivity; econometric analysis; sports
Název práce: Trh hráčů americké Národní fotbalové ligy: Jsou hráčům stále vypláceny mzdy odpovídající tržní situaci monopsonu?
Autor(ka) práce: Miškovský, Karel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hudík, Marek
Oponenti práce: Koubek, Ivo
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Hlavním předmětem zájmu této práce je nalézt odpověď na otázku, zda jsou hráči americké Národní fotbalové ligy i 15 let po ustavení trhu volných hráčů placeni mzdy odpovídající tržní situaci monopsonu, či jestli konkurence mezi týmy monopsonní mzdy eliminovala. Práce je nejprve teoreticky zakotvena, což umožňuje poznání tržní situace a také vytvoření očekávání ohledně hráčských mezd. Poté jsou odhadovány ekonometrické modely dle standardní teorie mezd a také v souladu s Beckerovou teorií lidského kapitálu. V části zkoumající zda jsou hráči odměňováni v souladu se standardní ekonomickou teorií je pracováno s modely umožňujícími odhad mezního produktu práce hráčů a jeho následné porovnání se mzdou hráče NFL. Prostředkem k dosažení tohoto cíle je především metoda nejmenších čtverců, ale i kvantilová regrese. Část práce v souladu s teorií lidského kapitálu má pouze doplňkovou roli a slouží k potvrzení předchozích závěrů. Odhad mezd hráčů je proveden metodou nejmenších čtverců. Výsledkem této práce je, že není možné odmítnout, že hráči pod plnou kontrolou jejich klubů jsou stále placeni mzdy nižší než je jejich mezní produkt práce a tudíž odpovídající tržní situaci monopsonu. Dále bylo zjištěno, že volnost pohybu hráčů má výrazný vliv na růst jejich mezd. Skupině tzv. chráněných volných hráčů jsou vypláceny významně vyšší mzdy než skupině chráněných hráčů. Nechránění volní hráči zároveň pobírají významně vyšší mzdy než chránění volní hráči. Hvězdy soutěže jsou placeny mzdy vyšší než je jejich mezní produkt práce bez ohledu na to jestli jsou volnými hráči.
Klíčová slova: struktura trhu; produktivita; ekonometrická analýza; mzdy; sport

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Ekonomická analýza
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 9. 2012
Datum podání práce: 1. 1. 2013
Datum obhajoby: 20. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38675/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: