Návrhy na zlepšení konkurenční výhody společnosti Harley-Davidson na trhu střední a východní Evropy

Název práce: Návrhy na zlepšenie konkurenčnej výhody na trhu strednej a východnej Európy pre vybranu spoločnosť
Autor(ka) práce: Krajňáková, Lýdia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou strategického manažmentu v oblasti výroby a predaja motocyklov na trhu strednej a východnej Európy. Práca je rozdelená do šiestich kapitol, ktoré sa dajú rozvrhnúť na teoretickú časť, praktickú aplikáciu teoretickej časti na vybraný podnik a na návrhovú časť. V teoretickej časti, ktorej sú venované prvé dve kapitoly, autor popisuje hlavné prúdy manažmentu, popisuje ich pohľad na stratégiu a vzájomne ich porovnáva. Ďalej hlbšie popisuje strategický manažment a jednotlivé analýzy, rozdelené na analýzu externého a interného prostredia. Ďalšie tri kapitoly sú venované praktickej aplikácii teórie na vybraný podnik, počnúc popisom stručnej histórie podniku, cez jednotlivé analýzy, vedúce k určeniu budúceho potenciálu podniku a definovaniu konkurenčnej výhody, až po detailnejšiu analýzu konkurenčnej výhody. V záverečnej časti sú na základe jednotlivých analýz navrhnuté riešenia na zlepšenie konkurenčnej pozície spoločnosti v rámci zvoleného trhu.
Klíčová slova: strategická analýza; konkurenčná výhoda; motocyklový priemysel
Název práce: Návrhy na zlepšení konkurenční výhody společnosti Harley-Davidson na trhu střední a východní Evropy
Autor(ka) práce: Krajňáková, Lýdia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou strategického managementu v oblasti výroby a prodeje motocyklů na trhu střední a východní Evropy. Práce je rozdělena do šesti kapitol, které se dají rozložit na teoretickou část, praktickou aplikaci teoretické části na vybraný podnik a na návrhovou část. V teoretické části, které jsou věnovány první dvě kapitoly, autor popisuje hlavní proudy managementu, popisuje jejich pohled na strategii a vzájemně je porovnává. Dále hlouběji popisuje strategický management a jednotlivé analýzy, rozdělené na analýzu externího a interního prostředí. Další tři kapitoly jsou věnovány praktické aplikaci teorie na vybraný podnik, počínaje popisem stručné historie podniku, přes jednotlivé analýzy, vedoucí k určení budoucího potenciálu podniku a definování konkurenční výhody, až po detailnější analýzu konkurenční výhody. V závěrečné části jsou na základě jednotlivých analýz navrženy řešení ke zlepšení konkurenční pozice společnosti v rámci zvoleného trhu.
Klíčová slova: konkurenční výhoda; motocyklový průmysl; strategická analýza
Název práce: Suggestions for improving the competitive advantage of Harley-Davidson on the market of Central and Eastern Europe
Autor(ka) práce: Krajňáková, Lýdia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Filipová, Alena
Oponenti práce: Zeman, Jiří
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis deals with strategic management in the manufacture and sale of motorcycles on the market in Central and Eastern Europe. The thesis is divided into six chapters, which can be decomposed into a theoretical part, practical application of the theoretical part of the selected company and the recommendation part. In the theoretical part, which is devoted to the first two chapters, the author describes the main schools of management, describes their view of strategy and compares them. Subsequently the author further describes the strategic management and particular analysis divided into analysis of external and internal environment. The next three chapters are devoted to the practical application of theory to selected company, starting with a brief description of the history of the company, through individual analysis leading to the determination of the future potential of the company and defining a competitive advantage, ending with more detailed analysis of competitive advantage. The final section proposes several recommendations to improve the company's competitive position in selected market on the basis of the analysis.
Klíčová slova: competitive advantage; motorcycle industry; strategic analysis

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 10. 2011
Datum podání práce: 1. 6. 2013
Datum obhajoby: 17. 9. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33958/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: