Capital Asset Price Modelling: Concept VAPM

Název práce: Capital Asset Prices Modelling - Concept VAPM
Autor(ka) práce: Kuklik, Robert G.
Typ práce: Dissertation thesis
Vedoucí práce: Janda, Karel
Oponenti práce: Kodera, Jan; Lukáš, Ladislav
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The key objective of this thesis is the outline of an alternative capital market modeling framework, the Volatility Asset Pricing Model, VAPM, inspired by the innovative dual approach of Mandelbrot and Hudson using the method based on synthesis of two seemingly antagonistic factors -- the volatility of market prices and their serial dependence determining the capital markets' dynamics. The pilot tests of this model in various periods using the market index as well as a portfolio of selected securities delivered generally satisfactory results. Firstly, the work delivers a brief recapitulation regarding the concepts of a consumer/investor choice under general conditions of hypothetical certainty. Secondly, this outline is then followed by a description of the "classical" methodologies in the risky environment of uncertainty, with assessment of their corresponding key models, i.e. the CAPM, SIM, MIM, APTM, etc., notwithstanding results of the related testing approaches. Thirdly, this assessment is based on evaluation of the underlying doctrine of Efficient Market Hypothesis in relation to the so called Random Walk Model. Fourthly, in this context the work also offers a brief exposure to a few selected tests of these contraversial concepts. Fifthly, the main points of conteporary approaches such as the Fractal Dimension and the Hurst Exponent in the dynamic framework of information entropy are subsequently described as the theoretical tools leading to development of the abovementioned model VAPM. The major contribution of this thesis is considered its attempt to apply the abovementioned concepts in practice, with the intention to possibly inspire a further analytical research.
Klíčová slova: VAPM; Efficiency Testing; Hurst Exponent; Fractal Dimension; Entropy of the System; SIM; CAPM; The Theory of Choice; Random Walk Model; Efficient Market Hypothesis; Models under Certainty/Uncertainty
Název práce: Capital Asset Price Modelling: Concept VAPM
Autor(ka) práce: Kuklik, Robert G.
Typ práce: Disertační práce
Vedoucí práce: Janda, Karel
Oponenti práce: Kodera, Jan; Lukáš, Ladislav
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Hlavním cílem této dizertace je představit model fungování kapitálového trhu, VAPM, inspirovaný přístupy, které například popsal Mandelbrot, Hudson, Shiller a další, s úmyslem tuto koncepci aplikovat v praxi s možnostmi dalšího výzkumu a využití. V této souvislosti práce popisuje: Za prvé, průřezový nástin obecných koncepcí modelování pohybu kapitálového trhu jako mechanismu alokace zdrojů, v rámci ekonomické Teorie volby s přihlédnutím k jejich vývoji. Tato část obsahuje stručný popis modelování trhu z "klasického", dobře známého hlediska v podmínkách jistoty a tudíž úplné bezrizikové předvídatelnosti je uveden stručný přehled stochastického pohledu se zavedením prvků rizika a tudíž pravděpodobnosti očekávaného výstupu. Na to též navazuje rámec koncepce Hypotézy efektivního trhu (EMH) a souvisejícího Modelu náhodné procházky (RWM) v podmínkách kritického pohledu equilibria rizika/výnosu, s přehodnocením "klasických" přístupů na bázi nových přístupů; Za druhé, stručný popis a vyhodnocení modelů CAPM, (Ortodoxní model chování kapitálových aktiv, CAPM, Tržní model SIM, Multi- indexní MIM a metoda APT), na základě analýz vybraných autorů, s přihlédnutím k formaci optimálního portfolia a určení Beta koeficientu. Obě uvedené části jsou více méně pouze popisného charakteru a v podstatě slouží k dokreslení úplnosti rámce vývoje procesu tržního modelování; Za třetí, více či méně současné názory na dynamiku trhu opírající se o entropické pojetí s fraktálním pohledem na jeho dynamiku volatility, v souvislosti se setrvačností vlivu minulého hodnotového výkonu; Za čtvrté, za použití těchto i jiných přístupů práce některé výsledky testů tržní efektivity z různých pohledů, na základě analýz vybraného vzorku autorů a jejich hodnocení; Za páté, jak zmíněné současné koncepce posléze vedly k definici a testování Modelu zohledňujícího očekávanou volatilitu tržních cen a jejich závislost, VAPM, na bázi vztahu volatility a sériové závislosti k časovým řadám tržního indexu a portfolia vybraných akciových titulů; Za hlavní přínos této práce je považována charakteristika soudobých koncepčních pohledů na modelování kapitálového trhu navazující na jedné straně na rámcový popis dosavadního vývoje této problematiky s jeho kritickým vyhodnocením a na druhé straně inspirující vývoj modelu VAPM jako pokus aplikovat uvedené koncepce v praxi s možností dalšího výzkumu a využití.
Klíčová slova: modelování kapitálových trhů; dynamika trhů; CAPM

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Doktorský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ph.D.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 10. 2008
Datum podání práce: 24. 10. 2013
Datum obhajoby: 26. 11. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21425/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: