Analýza trhu bezpečnostního softwaru

Název práce: Analýza trhu bezpečnostního softwaru
Autor(ka) práce: Doležal, Ladislav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Benáčanová, Helena
Oponenti práce: Řezníček, Dušan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
V této diplomové práci se zabývám analýzou celosvětové nabídky bezpečnostního softwaru zaměřenou na antivirové programy (pro operační systém Windows), které v současné době většinou již implicitně zahrnují různé moduly bezpečnostního softwaru. V první části mé práce se zaměřím na objasnění problematiky týkající se bezpečnosti IS/IT a počítačové kriminality. Popíši zde bezpečnost IS/IT obecně, charakterizuji základní pojmy a informační bezpečnost tak, aby čtenáři získali základní povědomí o této problematice. Ob-jasním pojem počítačová kriminalita a charakterizuji její hlavní trestné činnosti. V druhé části se zaměřím na objasnění problematiky týkající se zabezpečení a bezpečnosti nejen domácích, ale i firemních počítačů. Dále charakterizuji největší hrozby dnešní doby pro uživatele PC a možnosti jejich předcházení. V poslední třetí části se budu věnovat analýze trhu bezpečnostního software vzhledem k jejich tržním podílům a kvalifikovaným testům prováděných uznávanými nezávislými orga-nizacemi tak, abych uživatelům poskytl jejich současnou ucelenou nabídku. Pomocí dotaz-níkového šetření budu zjišťovat, jaká je povědomost o výběru a užívání antivirového soft-waru, a na jeho základě určím, jaké antivirové softwary jsou uživateli nejvíce oblíbené.
Klíčová slova: Malware; Informační bezpečnost; Kybernalita; Hacking; Firewall; Antivirový software; Bezpečnostní software
Název práce: Market analysis of security software
Autor(ka) práce: Doležal, Ladislav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Benáčanová, Helena
Oponenti práce: Řezníček, Dušan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
In this thesis, I analyze the global supply of security software (for operating system Win-dows) with a focus on anti-virus programs, which currently mostly implicitly include vari-ous modules of security software. In the first part of my thesis, I will focus on the clarification of issues related to IS / IT se-curity and cybercrime. I describe here the security IS / IT in general, describes the basic concepts and information safety, so that readers gain a basic understanding of this issue. I explain the concept of cybercrime and characterize its main crime. The second part will focus on the clarification of issues relating to security and safety not only domestic, but also corporate computers. I further characterize the greatest threats of our time for PC users and the possibility of prevention. In the third part, I will analyze the security software market analysis due to their market shares and qualifying tests conducted by recognized independent organizations, so to currently provide their full offer. Using the survey I will find out what is the awareness on the selection and use of antivirus software, and on this basis determine what antivirus software are most popular by users.
Klíčová slova: Malware; Hacking; Cybercrime; Security software; Information security; Firewall; Antivirus software

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 2. 2013
Datum podání práce: 14. 12. 2013
Datum obhajoby: 6. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41670/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: