Mezinárodní obchod s uměleckými předměty

Název práce: Mezinárodní obchod s uměleckými předměty
Autor(ka) práce: Kozáková, Kateřina
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Trojanová, Kamila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce zabývající se mezinárodním obchodem s uměleckými předměty je rozdělena do čtyřech hlavních částí. Úvodní kapitola představuje základní aktéry trhu, uvádí stručnou historii tohoto odvětví a zmiňuje i současnou situaci na globálním trhu s uměleckými předměty. Druhá část popisuje vývoj mezinárodního obchodu s uměleckými předměty, určuje jeho hlavní centra a zabývá se také současným fenoménem internetového obchodu s tímto artiklem. Třetí kapitola poskytuje přehled regulací a právních předpisů obchodu s uměleckými předměty užívaných v EU, USA a Číně. Poslední část charakterizuje umělecké dílo jako jednu z investičních variant. Závěrečnou částí této kapitoly je i případová studie věnovaná Picassovým pozdním pracím na papíře. Cílem teoretické části diplomové práce je, jak vyplývá z popisu jednotlivých kapitol, komplexně charakterizovat mezinárodní obchod s uměleckými předměty. Případová studie si pak za svůj cíl klade analyzovat vývoj úzce definovaného segmentu uměleckého trhu v daných letech, jeho porovnání s vývojem na globálním trhu s tímto artiklem a předpoklady vyplývajícími z teoretické části diplomové práce. Cílem případové studie je také komparace výnosnosti investic učiněných v rámci daného segmentu trhu s uměleckými předměty s akciemi obchodovanými v rámci S&P 500 a zlatem.
Klíčová slova: Mezinárodní obchod; Alternativní investice; Picasso; Christie's; Sotheby's; Aukce umění; Starožitnosti; Umění
Název práce: The International Art Trade
Autor(ka) práce: Kozáková, Kateřina
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Trojanová, Kamila
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The present diploma thesis deals with international art trade. It is divided into four chapters. The first chapter introduces key market agents and describes briefly the art market history. It also shortly evaluates the current market situation. The second chapter describes major international art trade centers and analyses key market patterns and electronic trading. The third chapter provides overview of regulations and rules at the US, EU, and Chinese art markets. The last chapter compares investment into art with selected other investment options. This chapter includes also a case study concerning Picasso's late works on paper. The theoretical part of the thesis aims to provide comprehensive overview of the international art trade. The objective of the case study is to analyze evolution of a narrowly defined art market segment in a given period and to compare it with the development of global art market and also with the presumptions resulting from the theoretical part. The other objective of the case study is to compare the return on investment of this art market segment with respect to the S&P 500 shares and gold.
Klíčová slova: Art auctions; Alternative investment; Art; Picasso; Christie's; Sotheby's; Antiques; International trade

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 15. 3. 2012
Datum podání práce: 15. 11. 2013
Datum obhajoby: 23. 1. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/36905/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: