Aplikační řešení nákupu v prostředí cloudu a trendy v jejich vývoji

Název práce: Procurement application solutions in cloud environment, evolution and trends
Autor(ka) práce: Štangl, Rastislav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Donát, Jiří
Oponenti práce: Žamberský, Martin
Jazyk práce: English
Abstrakt:
The goal of the presented thesis is to screen market and to assess the Procurement application solutions provided in cloud with focus on SMB companies. Understanding of Procurement process is base for identification of key functions and requirements on Procurement applications. Market research results in initial high level picture about the Procurement applications available with attention to cloud. Procurement applications assessment determines conclusions on market evolution and trends. The first part of the thesis introduces theoretical background of Procurement process and cloud computing. This part is completed by the list of key functions and requirements, of expected benefits, and of the steps that are important during assessment and selection of Procurement application in business. The second part investigates the Procurement application market and vendors. The screening is oriented on application features, client set, delivery models, and on other characteristics. Eight Procurement application solutions were selected for detailed assessment: Bellwether ePMX, Compleat Spend Control, Coupa, eBid eXchange, Ion Wave Technologies, PurchaseControl, Trade Interchange (ARCUS), and Xtenza. Assessment of the applications results in comparative data that are presented in predefined structure. The primary focus is on application features and Procurement functions supported. Other important evaluation categories are delivery models, security, underlying infrastructure, approval workflows, and commercials. Communication with application vendors contributed to the assessment. This part is finalized with evolution and trend conclusions focusing on cloud proliferation dynamics, and on forecast of new application functions and features that will result in new business benefits.
Klíčová slova: SaaS; e-Procurement; Cloud computing; Procurement applications trend; Purchase to pay; Sourcing; Procurement
Název práce: Aplikační řešení nákupu v prostředí cloudu a trendy v jejich vývoji
Autor(ka) práce: Štangl, Rastislav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Donát, Jiří
Oponenti práce: Žamberský, Martin
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Cílem předložené diplomové práce je získání přehledu o trhu a zhodnocení aplikačních řešení nákupu, která jsou poskytována v cloud prostředí pro malé a střední podniky. Poznání a pochopení procesu nákupu je základem pro identifikaci klíčových funkcí a požadavků aplikací nákupu. Posouzení trhu předkládá výchozí nástin o dostupných aplikacích nákupu s důrazem na cloud prostředí. Podrobné zhodnocení aplikací nákupu je podkladem pro závěry o vývoji a trendech trhu s aplikacemi. První část diplomové práce předkládá teoretický souhrn o procesu nákupu a o výpočetním cloud prostředí. Tato část je završená seznamem klíčových funkcí a požadavků, očekávaných přínosů a postupů, které jsou důležité v průběhu hodnocení a výběru aplikace nákupu v podnikatelském prostředí. Ve druhé části je zkoumaný trh a dodavatelé aplikací nákupu. Přehledové zjištění je orientované na funkce aplikací, zákaznické skupiny, model poskytování aplikací a na další charakteristiky. Osm aplikací nákupu je vybraných pro podrobné hodnocení: Bellwether ePMX, Compleat Spend Control, Coupa, eBid eXchange, Ion Wave Technologies, PurchaseControl, Trade Interchange (ARCUS) a Xtenza. Zhodnocení aplikací je předložené ve formě porovnávaných údajů podle jednotné předdefinované struktury. Hlavní pozornost je věnovaná funkcím aplikací, které podporují činnosti nákupu. Další důležité kategorie hodnocení jsou modely poskytování aplikací, bezpečnost, infrastruktura pro provoz aplikací, schvalování (approval workflow) a smluvní a cenové podmínky. Tuto část završují závěry o vývoji a trendech, především o pronikání cloud prostředí do poskytování aplikací nákupu, a také předpověď nových aplikačních funkcí, jejich výsledkem budou přínosy pro podnikatelskou činnost.
Klíčová slova: Trendy aplikací nákupu; Nákup; Zajišťování zdrojů; SaaS; Elektronický nákup; Cloud computing; Objednávky

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 2. 2013
Datum podání práce: 10. 12. 2013
Datum obhajoby: 6. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41274/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: