Profil konkurenceschopnosti čínské ekonomiky a její posun ke kvalitativně vyšším komparativním výhodám

Název práce: Profil konkurenceschopnosti čínské ekonomiky a její posun ke kvalitativně vyšším komparativním výhodám
Autor(ka) práce: Kamenská, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Hlavním cílem diplomové práce je zmapovat vývoj konkurenceschopnosti čínské ekonomiky od konce 70. let do současnosti včetně nastínění vývoje ekonomiky v následujících 2 desetiletích. Pro účely práce je použit tzv. zjednodušený pohled na rozvoj konkurenceschopnosti čínské ekonomiky, což znamená, že v období od r. 1978 až do současnosti lze identifikovat 2 základní přístupy (strategie) rozvoje konkurenceschopnosti Číny. V první kapitole je teoreticky vymezen pojem konkurenceschopnost a představen způsob jejího měření. První model rozvoje konkurenceschopnosti byl v Číně aplikován v období 1978-2005 a je předmětem 2., 3. a 4. kapitoly. Hlavním cílem těchto tří kapitol je představit základní reformy, které byly přijaty vládou s cílem rozvíjet konkurenceschopnost Číny a zhodnotit dopady těchto reforem na jednotlivé pilíře konkurenceschopnosti. V poslední kapitole jsou představeny základní charakteristiky nové strategie, kdy je pozornost věnována především opatřením zaměřujícím se na posílení inovační výkonnosti ekonomiky.
Klíčová slova: konkurenceschopnost; inovace; čínská ekonomika; pilíř konkurenceschopnosti; vládní reformy
Název práce: The competitiveness profile of the Chinese economy and its shift to qualitatively higher comparative advantages
Autor(ka) práce: Kamenská, Lenka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Bič, Josef
Oponenti práce: Jeníček, Vladimír
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The main goal of this diploma thesis is to map the development of China's competitiveness in the period from 1970's to the present and to outline the development of the economy in the next 2 decades. The simplified view of the Chinese competitiveness is used in the thesis, which means that we can identify 2 strategies aimed at the development of the Chinese competitiveness. The first chapter contains a definition of term competitiveness and introduces the way of its measurement. The first strategy was applied in China in the period 1978-2005 and is described in the 2nd, 3rd and the 4th chapter. The main goal of these 3 chapters is to describe the reforms adopted by the government and to evaluate the impacts of these reform measures on pillars of the Chinese competitiveness. The latest strategy is described in the last chapter and a special attention is paid to the reform measures aimed at boosting China's innovation performance.
Klíčová slova: government reforms; Chinese economy; competitiveness; pillar of competitiveness ; innovation

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 20. 6. 2012
Datum podání práce: 11. 8. 2013
Datum obhajoby: 28. 1. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38100/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: