Charter Cities - ostrůvky prosperity s importovaným právním systémem?

Název práce: Charter Cities - ostrovy prosperity s importovaným právnym systémom?
Autor(ka) práce: Beník, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šíma, Josef
Oponenti práce: Hájek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ak uvažujeme rôzne koncepty zlepšenia správy územia, môžeme rozlíšiť dva hlavné prúdy ekonómie verejnej voľby. Neoklasická analýza poskytuje statický pohľad na konkurenciu medzi vládami, kde je hlavným motívom voľný výber a tzv. voľba nohami. Dynamický pohľad dopĺňa chápanie konkurencie ako znalosti generujúci proces a produktovú diferenciáciu. Cieľom práce je zhodnotiť projekt Charter Cities z pohľadu statickej a dynamickej konkurencie vo vládnom sektore a jeho potenciál pri difúzii pravidiel do hostiteľskej krajiny. Osídľovanie oceánov sa môže zdať utopické, ale realizácia tohto zámeru by významne riešila problémy nákladov výberu a diferenciácie vlád. Keďže na prvý pohľad sa koncepty líšia, účelom práce je aj porovnanie listinných miest s mestami na mori z hľadiska ich podstaty, rizík a konečnej aplikovateľnosti v praxi. Treťou, nám bližšou formou aktivizmu je decentralizácia štátnej správy a presun kompetencií na súkromné komunity. Keďže trh vlád tvorí 30% svetového HDP a je extrémne uzavretý a rezistentný voči zmene, je namieste porovnať tri formy inštitucionálnej zmeny, identifikovať za akých podmienok a v akom časovom horizonte sú uskutočniteľné a vymedziť ich význam s ohľadom na ich špecifický charakter.
Klíčová slova: decentralizovaná samospráva; konkurencia medzi vládami; osídľovanie oceánov; charter; inštitúcie
Název práce: Charter Cities - ostrůvky prosperity s importovaným právním systémem?
Autor(ka) práce: Beník, Miroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Šíma, Josef
Oponenti práce: Hájek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Pokud uvažujeme různé koncepty zlepšení správy území, můžeme rozlišit dva hlavní proudy ekonomie veřejné volby. Neoklasická analýza poskytuje statický pohled na konkurenci mezi vládami, kde je hlavním motivem volný výběr a tzv. volba nohama. Dynamický pohled doplňuje chápání konkurence jako znalosti generující proces a produktovou diferenciaci. Cílem práce je zhodnotit projekt Charter Cities z pohledu statické a dynamické konkurence ve vládním sektoru a jeho potenciál při difuzi pravidel do hostitelské země. Osidlování oceánů se může zdát utopické, ale realizace tohoto záměru by významně řešila problémy nákladů výběru a diferenciace vlád. Jelikož na první pohled se koncepty liší, účelem práce je i srovnání listinných míst s městy na moři z hlediska jejich podstaty, rizik a konečné aplikovatelnosti v praxi. Třetí, nám blížší formou aktivismu je decentralizace státní správy a přesun kompetencí na soukromé komunity. Jelikož trh vlád tvoří 30 % světového HDP a je extrémně uzavřený a rezistentní vůči změně, je namístě porovnat tři formy institucionální změny, identifikovat za jakých podmínek a v jakém časovém horizontu jsou proveditelné a vymezit jejich význam s ohledem na jejich specifický charakter.
Klíčová slova: konkurence mezi vládami; osidlování oceánů; instituce; decentralizovaná samospráva; charter
Název práce: Charter Cities - islands of prosperity with the imported legal system?
Autor(ka) práce: Beník, Miroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Šíma, Josef
Oponenti práce: Hájek, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
If we consider various improving concepts of governance, we can distinguish two main trends in public choice economics. Neoclassical analysis provides a static view of competitive government, where the main idea is free choice and so-called vote with feet. Dynamic view adds understanding of competition as knowledge generating process and product differentiation. The aim of the work is to evaluate Charter Cities project from the perspective of static and dynamic competition in the government industry, and its potential for rules diffusion to the host country. Seasteading may seem utopian, but the realization would significantly address the problems of decision-making costs and differentiation of governments. Since concepts vary at first sight, purpose of the work is also to compare charter cities and sea cities in terms of their nature, risks, and final applicability in practice. Third, a closer form of activism is the decentralization of government and the transfer of responsibilities to the private communities. Since the government market is 30% of world GDP and is extremely closed and resistant to change, it must compare the three forms of institutional changes, identify under what conditions and in what timeframe are feasible and to determine their significance with regard to their specific nature.
Klíčová slova: competition between governments; decentralized self governance; institutions; seasteading; charter

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra institucionální ekonomie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 2. 2013
Datum podání práce: 1. 6. 2013
Datum obhajoby: 18. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41193/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: