Analýza vývoje veřejného dluhu v ČR od roku 1993 do současnosti se zvláštním zřetelem na státní dluh

Název práce: Analýza vývoje veřejného dluhu v ČR od roku 1993 do současnosti se zvláštním zřetelem na státní dluh
Autor(ka) práce: Netolická, Nicole
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Chmelová, Pavla
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem bakalářské práce je na základě analýzy vývoje dluhových ukazatelů zhodnotit dodržování a účinnost evropských i národních fiskálních pravidel. Zároveň je zhodnocena vhodnost zavedení Ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti a s ním souvisejících zákonů. Teoretická část je rozdělena na 3 části. První se týká obecně veřejných financí, významnou kapitolou je zde zejména teorie státního rozpočtu. Druhá kapitola se zabývá dluhovým financováním. Jedná se o definování dluhových ukazatelů, které jsou analyzovány v praktické části práce. Konkrétně jde o deficit SR a sektoru vládních institucí a o státní a vládní dluh. Poslední kapitola teoretické části se věnuje fiskální politice a tedy i fiskálním pravidlům. Praktická část obsahuje dva velké celky. První se věnuje analýze již zmíněných dluhových ukazatelů, které jsou zkoumány v 5-ti letých intervalech, kde je pozorován negativní vývoj těchto ukazatelů. Tato analýza obsahuje též specifikování hlavních příčin daného vývoje. Druhá část se zabývá fiskálními pravidly, která jsou platná na území ČR, ale i těmi, která možná v budoucnu v platnost vejdou, konkrétně jde o Ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. Jsou zde zhodnocena, jak evropská fiskální pravidla, Maastrichtská kritéria a Pakt stability a růstu, tak pravidla národní. Hodnocen je zejména jejich vliv na vývoj daných dluhových ukazatelů. V závěru práce je zhodnocena účinnost fiskálních pravidel. Byl potvrzen jejich vesměs pozitivní vliv na vývoj zmíněných dluhových ukazatelů. Je zde také vyhodnocena nutnost zavádění dalších fiskálních pravidel.
Klíčová slova: vládní dluh; vládní deficit; veřejné finance; státní rozpočet; státní dluh; HDP; Fiskální pravidla
Název práce: Analysis of development of the public debt of the Czech republic from 1993 until present with a special emphasis on the national debt
Autor(ka) práce: Netolická, Nicole
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Chmelová, Pavla
Oponenti práce: Štěpánek, Pavel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The objective of this bachelor's thesis is to measure effectiveness of European and national fiscal rules together with compliance evaluation on the basis of debt indicators analysis. It also provides feasibility study on governmental constitutional amendment on fiscal responsibility and related laws. The theory section of the thesis consists of 3 chapters. The first one concerns public finance in general with emphasis on a state budget theory. The second chapter consists of debt financing. It defines debt indicators such as state budget deficit, government deficit or national and government debt which are further analyzed in the practical part. The last chapter of this section focuses on fiscal policy and related fiscal rules. Practical part contains two larger chapters. The first one analyzes the before mentioned debt indicators that are tested in 5 year intervals. Performed examination and boosted interpretation points out an observable negative development of debt indicators and its main causes. The second chapter deals both with fiscal rules that are valid in the Czech Republic and those that might be valid in the future in terms of Constitutional law on fiscal responsibility. Considerably the European fiscal rules, the Maastricht Criteria and the Stability and Growth Pact, as well as national rules are taken into account and evaluated according to its influence on the debt indicators. In conclusion, it is measured the effectiveness of the fiscal rules, it was confirmed that the current regulation provides a positive influence on the debt indicators development and demonstrated the necessity of setting additional fiscal rules.
Klíčová slova: Government Debt; Government Deficit; Public Funds; National Budget; National Debt; GDP; Fiscal Rules

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 10. 2013
Datum podání práce: 23. 12. 2013
Datum obhajoby: 10. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44586/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: