Vliv úvěrových derivátů na stabilitu penzijních fondů a životních pojišťoven ve světě

Název práce: Vliv úvěrových derivátů na stabilitu penzijních fondů a životních pojišťoven ve světě
Autor(ka) práce: Kosek, Petr
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Jílek, Josef
Oponenti práce: Titze, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Úvěrové deriváty jsou, i přes pokles sjednaných obchodů v souvislosti s průběhem hospodářské a finanční krize, významnou součástí obchodů prováděných na mimoburzovních trzích. Diplomová práce charakterizuje trh úvěrových derivátů, a to s důrazem na aktéry tohoto trhu a nástroje, se kterými obchodují. Je zde kladen důraz především na institucionální investory, jako jsou životní pojišťovny a penzijní fondy, které hospodaří s dlouhodobými úsporami střadatelů, a jsou analyzovány důvody jejich angažovanosti na tomto trhu. Dále práce analyzuje vliv úvěrových derivátů na hospodaření a stabilitu těchto institucionálních investorů. Postup řešení problematiky vychází z hypotézy, že úvěrové instituce převádí prostřednictvím úvěrových derivátů riziko dlužníků, o kterých v předstihu vědí, že se budou potýkat s platební neschopností. Výsledky analýzy tuto hypotézu potvrzují, neboť ukazují, že úvěrové riziko je převáděno prostřednictvím úvěrových derivátů i za tímto účelem.
Klíčová slova: úvěr; institucionální investoři; úvěrové riziko; úvěrové deriváty
Název práce: The impact of credit derivatives on the stability of pension funds and life insurance companies in the world
Autor(ka) práce: Kosek, Petr
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Jílek, Josef
Oponenti práce: Titze, Miroslav
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Credit deriatives are significant part of transactions conducted on the OTC market despite a decrease of negotiated transactions related to financial and economic crisis. The thesis characterizes the credit derivatives market with an emphasis on the market participants and instruments which are traded there. It is focused especially on the institutional investors, such as life insurance companies and pension funds which manage long-term savings of their clients and it analyzes causes of their participation on this market. Furthermore, this thesis analyzes the impact of credit derivatives on the performance and stability of these institutional investors. The method to solve this problem is based on the hypothesis that credit institutions carry forward through credit derivatives the credit risk of borrowers of which they know in advance that they will face insolvency. The hypothesis is confirmed by results of analysis. The results show that credit risk is also carried forward through credit derivatives for this purpose.
Klíčová slova: credit; institutional investors; credit risk; credit derivatives

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 12. 2012
Datum podání práce: 30. 6. 2013
Datum obhajoby: 20. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/40826/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: