Vliv zeleně na cenu nemovitostí v Bratislavě

Název práce: Vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave
Autor(ka) práce: Ondrejková, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kaprová, Kateřina
Oponenti práce: Melichar, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto diplomovej práce je odhadnúť vplyv zelene na cenu nehnuteľností v Bratislave. Pretože zeleň ako verejný statok nie je oceňovaný tržne, rozhodovanie o jej rozsahu a umiestnení v mestách je značne problematické. Táto práca je vytvorená práve s účelom oceniť tieto prínosy zelene a napomôcť tým pri rozhodovaní o zelených plochách v Bratislave. Teoretická časť práce poukazuje na súčasný stav zelene v Bratislave a vývoj trhu nehnuteľností. Ďalej pripomína niektoré výhody zelene v mestách a definuje použitú metódu hedonickej ceny. Praktická časť práce sa sústreďuje na odhad hodnoty zelene pomocou metódy hedonickej ceny. Analyzuje geografické dáta spolu s informáciami o bytoch a pomocou piatich regresných modelov využívajúcich rôzne skupiny environmentálnych premenných odhaduje vplyvy rôznych druhov zelených plôch na ceny bratislavských bytov.
Klíčová slova: oceňovanie environmentálnych statkov; trh nehnuteľností; mestská zeleň; metóda hedonickej ceny
Název práce: Vliv zeleně na cenu nemovitostí v Bratislavě
Autor(ka) práce: Ondrejková, Lenka
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kaprová, Kateřina
Oponenti práce: Melichar, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této diplomové práce je odhadnout vliv zeleně na cenu nemovitostí v Bratislavě. Protože zeleň coby veřejný statek není oceňována tržně, rozhodování o jejím rozsahu a umístění v městech je značně problematické. Tato práce je vytvořena právě s účelem ocenit přínos zeleně a napomoci tím při rozhodování o zelených plochách v Bratislavě. Teoretická část práce poukazuje na současný stav zeleně v Bratislavě a vývoj trhu nemovitostí. Dále připomíná některé výhody zeleně v městech a definuje použitou metodu hedonické ceny. Praktická část práce je soustředěna na odhad hodnoty zeleně pomocí metody hedonické ceny. Analyzuje geografická data spolu s informacemi o bytech a pomocí pěti regresních modelů využívajících různé skupiny environmentálních proměnných odhaduje vliv různých druhů zelených ploch na ceny bratislavských bytů.
Klíčová slova: oceňování environmentálních statků; trh nemovitostí; městská zeleň; metóda hedonické ceny
Název práce: Influence of green areas on real estate prices in Bratislava
Autor(ka) práce: Ondrejková, Lenka
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kaprová, Kateřina
Oponenti práce: Melichar, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this diploma thesis is the estimation of the influence of green areas on real estate prices in Bratislava, SK. Being not a public good green areas are not market valuated which makes the decision about its size and placement in urban areas problematic. This thesis was written with an aim to evaluate the benefit of greenery and help future decision making concerning green urban areas in Bratislava. Theoretical part points out current situation of green urban areas in Bratislava and real estate market development. It also demonstrates some of the benefits coming from urban greenery and defines hedonic pricing method. Practical part is focused on greenery value estimation using HPM. It analyzes geografical data altogether with real estate data and based on five regression models using various groups of environmental variables estimates the impact of different types of greenery on the real estate prices in Bratislava.
Klíčová slova: valuation of environmental goods; real estate market; urban green areas; hedonic pricing method

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 1. 3. 2013
Datum podání práce: 1. 9. 2013
Datum obhajoby: 13. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/42215/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: