Vuhodnocení účinků offshoringu a technologisckého pokroku na zvyšující se dovednostní prémie – přehled literatůry

Název práce: Evaluating the Effects of Offshoring and Technology on the Rising Skill Premium – Literature Review
Autor(ka) práce: Katev, Stefan
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Klosová, Anna
Oponenti práce: Villaverde Castro, José
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Rapid technological progress and innovation have enabled the world economy to enter its second golden age of globalization, however, unprecedented in the levels of economic integration and interdependence. Development in the information and telecommunication technologies and transportation allowed to segregate geographically different stages of production and services, thus allowing for greater specialization, operational cost reduction and increase in overall productivity. This process has, however, claimed to have harmed the low-skilled workers by reducing their earnings, while benefiting the high-skilled workers whose returns have increased. On the other hand, increase in the skill premium can be result of higher demand for skilled workers as a result of skill-biased technological change such as the resent ICT revolution. The aim of this paper is to discuss some of the most prominent models of offshoring which claim to be able explain the evolution of the skill premium in representative industrialized countries.
Klíčová slova: International Trade; Skill Premium; Labor Markets; Technology; Offshoring
Název práce: Vuhodnocení účinků offshoringu a technologisckého pokroku na zvyšující se dovednostní prémie – přehled literatůry
Autor(ka) práce: Katev, Stefan
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Klosová, Anna
Oponenti práce: Villaverde Castro, José
Jazyk práce: English
Abstrakt:
Rychlý technologický pokrok a inovace umožnily světové ekonomice zažít druhý zlatý věk světové globalizace bezprecedentní v úrovni ekonomické integrace a vzájemné geopolitické závislosti . Rozvoj v informačních a telekomunikačních technologií a dopravy umožnil geografickou segmentaci ekonomomické activity na růzé fázé výroby a služeb, což umožňuje větší specializaci , snížení provozních nákladů a zvýšení celkové produktivity. Tento proces není však vždycky jednoznačně interpretován, často je například asociován s zhoršujících se poměrných mezd pracovníků s nízkou kvalifikací tím v prospěch vysoce kvalifikovaných pracovníků , jejichž poměrné mzdy naopak se stále rostou. Jako kontrargument ve prospěch stále se prohlubujícího procesu globalizace, zvýšujicí se dovedností prémie může být důsledkem zvýšené poptávce po kvalifikovaných pracovnících v důsledku dovednostně nakloněného technologického pokroku jako u stále probíhající revoluce v informačních a komunikačních technologií . Cílem této práce je analyticky představit některé z nejnovějších modelů offshoringu, které nejvýznamněji ovlivnily ekonomickou teorii pokoušející se vysvětlit vývoj dovedností prémie v některých reprezentativních rozvinutých zemích.
Klíčová slova: Mzdy; Offshoring; Mezinárodní obchod; Trh Práce; Technologický pokrok

Informace o studiu

Studijní program / obor: Economics of International Trade and European Integration
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 5. 2012
Datum podání práce: 31. 12. 2013
Datum obhajoby: 13. 1. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45917/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: