Aplikace měnového výboru v Hongkongu

Název práce: Aplikácia menového výboru v Hongkongu
Autor(ka) práce: Baroniak, Jozef
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Koderová, Jitka
Oponenti práce: Kováč, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá charakteristikou menového výboru a jeho aplikácie na Hongkong. Jej cieľom je opis a zhodnotenie používania menového výboru v tejto krajine a načrtnutie možného vývoja. Práca je rozdelená do troch kapitol. Prvá kapitola je zameraná na definíciu ortodoxného a moderného menového výboru. Druhá kapitola sa venuje vývoju menových systémov v Hongkongu až po súčasnosť, kedy táto krajina používa menový výbor s naviazaním na americký dolár. Obsahom tejto kapitoly je aj opis a fungovanie systému so zameraním na jeho základné charakteristiky v rámci menovej politiky a bankovníctva. Posledná kapitola je zameraná na zhodnotenie používania menovej rady na základe makroekonomických ukazovateľov so zameraním na HDP, infláciu, zahraničný obchod, platobnú bilanciu a načrtnutie možného vývoja používania menového výboru v budúcnosti.
Klíčová slova: ortodoxný menový výbor; Hongkong; moderný menový výbor
Název práce: Aplikace měnového výboru v Hongkongu
Autor(ka) práce: Baroniak, Jozef
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Koderová, Jitka
Oponenti práce: Kováč, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou měnového výboru a jeho aplikaci na Hongkong. Jejím cílem je popis a zhodnocení používaní měnového výboru v této zemi a načrtnutí možného budoucího vývoje. Práce je rozdělená do tří kapitol. První kapitola je zaměřena na definici ortodoxního a moderního měnového výboru. Druhá kapitola se věnuje vývoji měnových systému v Hongkongu až po současnost, kdy tato krajina používá měnový výbor s navázáním na americký dolar. Obsahem této kapitoly je také popis a fungovaní systému se zaměřením na jeho základní charakteristiky v rámci měnové politiky a bankovnictví. Poslední kapitola je zaměřena na zhodnocení používání měnové rady na základě makroekonomických ukazatelů se zaměřením na HDP, inflaci, zahraniční obchod, platební bilanci a načrtnutí možného vývoje používaní měnového výboru v budoucnu.
Klíčová slova: Hongkong; moderní měnový výbor; ortodoxní měnový výbor
Název práce: Hong Kong's Currency Board
Autor(ka) práce: Baroniak, Jozef
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Koderová, Jitka
Oponenti práce: Kováč, Michal
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis deals with the characteristic of currency board in Hong Kong. The aim of this thesis is to characterize using currency board in this country and describe possible future scenarios. It is divided into three chapters. First chapter focuses on the definition of orthodox and non-orthodox currency board. Second chapter deals with the development of monetary regimes in Hong Kong until the present day, when the currency board pegged to U.S. dollar is used. This part also contains description of monetary policy and banking under this monetary regime. Last chapter deals with the analysis of macroeconomic indicators, focused on GDP, inflation, foreign trade and balance of payments. In the last chapter there is also description of the possible future scenarios for Hong Kong's currency board arrangement.
Klíčová slova: Hong Kong; currency board-like ; orthodox currency board

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra měnové teorie a politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 3. 2013
Datum podání práce: 6. 6. 2013
Datum obhajoby: 5. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43024/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: