Faktory ovlivňující ceny akcií významných světových pojišťovacích společností

Název práce: Faktory ovplyvňujúce ceny akcií významných svetových poisťovacích spoločností
Autor(ka) práce: Nepšinská, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Daňhel, Jaroslav
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto diplomová práca analyzuje vplyv vybraných makroekonomických a špecifických faktorov na akciové kurzy poisťovní. Prvá časť práce popisuje štyri základné koncepty finančnej teórie slúžiace na objasnenie vývoja akciových kurzov so zameraním na fundamentálnu analýzu. Cieľom praktickej časti práce je empirické overenie pevného vzťahu medzi jednotlivými faktormi v období od 01/2003 do 01/2013. V prípade jeho existencie sa práca zaoberá zostavením modelu závislosti cien akcií na vhodných vysvetľujúcich premenných, pričom na dosiahnutie tohto cieľa je využitá korelačná a regresná analýza. Vzhľadom k tomu, že do sledovaného obdobia spadá aj obdobie finančnej krízy, je možné vysledovať aj jej vplyv na prípadnú zmenu smeru a intenzity závislosti. Analýza je vykonávaná na príklade poisťovne MetLife. Posledná kapitola taktiež popisuje prípadne zistené špecifiká poisťovne a porovnáva ich s odvetvím.
Klíčová slova: akcie; fundamentálna analýza; poisťovňa
Název práce: Faktory ovlivňující ceny akcií významných světových pojišťovacích společností
Autor(ka) práce: Nepšinská, Lucia
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Daňhel, Jaroslav
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato diplomová práce analyzuje vliv vybraných makroekonomických a specifických faktorů na akciové kurzy pojišťoven. První část práce popisuje čtyři základní koncepty finanční teorie sloužící k objasnění vývoje akciových kurzů se zaměřením na fundamentální analýzu. Cílem praktické části práce je empirické ověření pevného vztahu mezi jednotlivými faktory v období od 01/2003 do 01/2013. V případě jeho existence se práce zabývá sestavením modelu závislosti cen akcií na vhodných vysvětlujících proměnných, přičemž k dosažení tohoto cíle je využita korelační a regresní analýza. Vzhledem k tomu, že do sledovaného období spadá i období finanční krize, je možné vysledovat i její vliv na případnou změnu směru a intenzity závislosti. Analýza je prováděna na příkladu pojišťovny MetLife. Poslední kapitola také popisuje případně zjištěné specifika pojišťovny a porovnává je s odvětvím.
Klíčová slova: akcie; fundamentální analýza; pojišťovna
Název práce: Factors affecting stock prices of major global insurance companies
Autor(ka) práce: Nepšinská, Lucia
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Daňhel, Jaroslav
Oponenti práce: Fičura, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis analyzes the impact of selected macroeconomic and firm-specific factors on stock prices of insurance companies. The first part describes four financial theories used to explain the share price development with a focus on fundamental analysis. The aim of the next part is empirical verification of the strong relationship between selected variables in the period from 01/2003 to 01/2013. In case of its existence, the econometric models using correlation and regression analysis are built. Considering the chosen period of time the impact of the financial crisis on potencial changes of direction and intensity of this relationship can be seen. The analysis uses real-world data from MetLife. The last chapter also describes its characteristics and compares them with the industry.
Klíčová slova: stock; fundamental analysis; insurance company

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finanční inženýrství
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 28. 2. 2013
Datum podání práce: 31. 12. 2013
Datum obhajoby: 6. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/41834/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: