Prosazování zájmů neziskových organizací. Případová studie: občanské sdružení Asistence

Název práce: Prosazování zájmů neziskových organizací. Případová studie: občanské sdružení Asistence
Autor(ka) práce: Tuzarová, Eliška
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Kný, Daniel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Práce se zabývá prosazováním zájmů neziskových organizací a je zaměřena na jednu konkrétní organizaci Asistenci o.p.s. Asistence je nezisková organizace, která se snaží prosadit bezbariérovou veřejnou hromadnou dopravu v Praze. Cílem práce je porozumění prosazování zájmů neziskových organizací, identifikace jeho možných problémů a případné návrhy řešení. V první části je prosazování zájmů neziskových organizací zasazeno do širšího teoretického rámce občanské společnosti. Kromě představení pojmů: nezisková organizace, obhajoba zájmů, lobbing a zájmová skupina, je popsán historický vývoj české občanské společnosti. Na základě analýzy historických souvislostí a konceptu funkcí občanské společnosti jsou identifikovány hlavní problémy prosazování zájmů. V druhé části jsou představené teoretické koncepty aplikovány na zkoumanou organizaci. Práce se nejprve soustředí zvlášť na organizaci a její zájem, dále mapuje způsoby prosazování zájmů Asistence. Interpretaci hlavních problémů prosazování zájmů neziskových organizací z teoretické části slouží, jako vodítku pro analýzu problémů lobbingu Asistence. Práce na závěr nabízí řešení těchto problémů, směřujících především do praxe.
Klíčová slova: bezbariérovost; Praha; Asistence o.p.s.; lobbing; občanská společnost; neziskové organizace; obhajoba zájmů (advocacy)
Název práce: Advocacy and lobbying of NGOs. Asistence o.p.s.: a case-study
Autor(ka) práce: Tuzarová, Eliška
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Kný, Daniel
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The thesis deals with topic of advocacy of non-governmental organizations (NGOs) in a case-study of one particular organization Asistence o.p.s. Asistence is a NGO that is lobbying for accessibility of the public transport in Prague. The purpose of this thesis is to understand the lobbying of NGOs, to indentify its main problems and possibly offer solutions. In the first part the lobbying of NGOs is presented within the concept of civil society. Apart from introducing the terms of: NGO, advocacy, lobbing and interest group, the thesis describes the history of civil society in Czech Republic. The main problems of advocacy and lobbying are identified base on the analysis of the historical tendencies and concept of functions of civil society. The second part of the thesis uses the presented theoretical concepts and applies them to studied case. First we analyze separately the organization and its interest. Interpretation of the principal problems of advocacy and lobbying from the first part are employed as a base for analysis of the problems of lobbying of Asistence. The last part focuses on offering solutions, mainly those applicable in practice.
Klíčová slova: Asistence o.p.s.; advocacy; NGOs; Prague; accessibility; lobbying; civil society

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 10. 2013
Datum podání práce: 30. 12. 2013
Datum obhajoby: 15. 4. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44783/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: