Střet zájmů velmocí v oblasti Střední Asie

Název práce: Stret záujmov veľmocí v oblasti Strednej Ázie
Autor(ka) práce: Hostová, Slavomíra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maslowski, Nicolas
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Kedysi zatracovaný región Strednej Ázie dnes láka pozornosť najmä vďaka svojmu prírodnému bohatstvu, ktoré svetoví aktéri k svojmu rozvoju bytostne potrebujú. Práve táto snaha získať prístup k dôležitým energiám vynára v mnohých obavy o Novej veľkej hre o Strednú Áziu. Cieľom diplomovej práce je porovnať mocenské postavenie štyroch svetových aktérov, Ruska, Číny, USA a EÚ a to jak v otázke tvrdej, tak i mäkkej moci v stredoázijskom regióne a na základe tejto komparácie následne skúmať možné strety záujmov daných svetových veľmocí v regióne, vychádzajúc najmä z argumentov o rozpútaní Novej veľkej hry, ako i Huntingtonovej teórie Stretu civilizácií a Brzezinskeho Veľkej šachovnice. V úplnom závere sa práca venuje i zhodám ich záujmov, ktoré prinesú odpoveď na negatívne predpoklady a obavy z vývoja súťaživosti veľmocí v Strednej Ázii.
Klíčová slova: veľmoci; prírodné bohatstvo; spolupráca; EÚ; USA; Čína; Rusko; Stredná Ázia; Nová veľká hra
Název práce: Střet zájmů velmocí v oblasti Střední Asie
Autor(ka) práce: Hostová, Slavomíra
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Maslowski, Nicolas
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Kdysi zatracovaný region Střední Asie dnes láká pozornost hlavně díky svému přírodnímu bohatství, které světoví aktéři k rozvoji bytostně potřebují. Právě tato snaha získat přístup k důležitým energiím vytváří u mnoha obavy o Nové velké hře o Střední Asii. Cílem diplomové práce je porovnat mocenské postavení čtyř světových aktérů, Ruska, Číny, USA a EU a to jak v otázce tvrdé, tak i měkké moci v středoasijském regionu a na základě této komparace následně zkoumat možné střety zájmů daných světových velmocí v regionu, vycházejíc hlavně z argumentů o rozpoutání Nové velké hry, jako i Huntingtove teorie Střetu civilizací a Brzezinskeho Velké šachovnice. V úplném závěru se práce věnuje i shodám jejich zájmů, které přinesou odpověď na negativní předpoklady a obavy z vývoje soutěživosti velmocí ve Střední Asii.
Klíčová slova: Střední Asie; velmoci; přírodní bohatství; Nová velká hra; spolupráce; USA; EU; Čína; Rusko
Název práce: Clash of interests of great powers in the region of Central Asia
Autor(ka) práce: Hostová, Slavomíra
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Maslowski, Nicolas
Oponenti práce: Knotková, Vladimíra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The Central Asia region, that once used to be condemned for a period of time, is now a golden target of the world leaders because of its natural resources so essential for the world. This attempt to get the access to important energies could cause worries about The New great game in Central Asia to many people. The aim of this thesis is to compare the power leadership of four world leaders, Russia, China, the USA and the EU, based on their hard and soft power in Central Asia region and to investigate the possible clash of interests of these countries quoting The New great game, Huntington's theory of Clash of civilisations and Brzezinski's Great Chessboard. At the very end of the theses there is an agreement of their interests, which would bring the answer to the negative assumptions and worries about the development of competition of the great powers in Central Asia.
Klíčová slova: The New great game; cooperation; the EU; the USA; China; Russia; great powers; natural resources; Central Asia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 10. 2013
Datum podání práce: 1. 4. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44528/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: