Hospodářská spolupráce České republiky s Čínskou lidovou republikou na příkladu vybraných firem

Název práce: Hospodářská spolupráce České republiky s Čínskou lidovou republikou na příkladu vybraných firem
Autor(ka) práce: Musil, Daniel
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Zamykalová, Miroslava
Oponenti práce: Kotoun, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá hospodářskými vztahy České republiky a Čínské lidové republiky. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje dvě kapitoly, které se zabývají bilaterálními vztahy zkoumaných zemí v obecnější rovině. V první kapitole srovnávám české a čínské podnikatelské prostředí a vzájemnou hospodářskou spolupráci pomocí hlavních ekonomických ukazatelů. Kapitola se věnuje také spolupráci na politické úrovni a problémům, kterým čelí Čína v současné době. V druhé kapitole se pak věnuji aktuálním ekonomickým a exportním strategiím obou zemí a jejich průniku. Kapitolu uzavírá část o českých institucích na podporu českého exportu. Praktické části je věnována třetí kapitola, ve které jsem se zaměřil na uvedení předchozích poznatků do praxe pomocí případové studie společnosti Škoda Praha, a.s.
Klíčová slova: shen-tou; podpora; Čína; obchod; Česká republika; spolupráce; škoda
Název práce: Economic cooperation of the Czech Republic and the People´s Republic of China on the example of selected companies
Autor(ka) práce: Musil, Daniel
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Zamykalová, Miroslava
Oponenti práce: Kotoun, Josef
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This diploma thesis deals with economic relations between the Czech Republic and the People's Republic of China. It is divided into theoretical and practical part. The theoretical part involves two chapters which deal with bilateral relations of both countries on general level. In the first chapter I compare the czech and chinese business environment and mutual economic cooperation using main economic indicators. This chapter is also dedicated to political relations and the problems which China is facing nowadays. The second chapter deals with current economic and export strategies of both countries and their penetration. The last part of this chapter is dedicated to czech institutions which support czech export. The third chapter is the practical part of this thesis in which I focused on putting knowledge of the theoretical part into practice using case study of czech company Škoda Praha, a.s.
Klíčová slova: cooperation; shen-tou; support; czech republic; china; trade; škoda

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 9. 2013
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 26. 5. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43803/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: