Obchodní spolupráce států Beneluxu se Českou republikou

Název práce: Obchodná spolupráce Českej republiky so štátmi Beneluxu
Autor(ka) práce: Spišiaková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Rejchrt, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je popísať, zanalyzovať a porovnať obchodnú spoluprácu Českej republiky so štátmi Beneluxu. Práca je rozdelená do štyroch kapitol, obsahuje devätnásť tabuliek, dva grafy a tri prílohy, ktoré dokladajú prácu potrebnými informáciami. Prvá kapitola je venovaná obchodnej spolupráci ČR s Belgickom, druhá kapitola sa zaoberá obchodnou spoluprácou ČR s Holandskom a tretia kapitola je zameraná na obchodnú spoluprácu ČR s Luxemburskom. Pre lepšie porovnanie získaných poznatkov je štruktúra prvých troch kapitol rovnaká. Je v nich podaná charakteristika obchodnej spolupráce s danými štátmi, ako aj bilancia vzájomnej obchodnej výmeny a jej komoditná štruktúra. Ďalej kapitoly obsahujú opis štruktúry vývozu a dovozu služieb, prehľad investícií medzi ČR a krajinami Beneluxu a taktiež informácie potrebné pre vstup na ich trhy vrátane dôvodov ich atraktivity. Taktiež sú tu charakterizované podmienky pre uplatnenie českého tovaru na daných trhoch a je podaný opis perspektívnych oblastí vzájomnej obchodnej spolupráce. Záverečná kapitola sa venuje porovnaniu obchodnej spolupráce ČR s jednotlivými krajinami s prihliadnutím na výhody trhov Beneluxu, ale aj na prekážky rozvoja spolupráce a taktiež ponúka návrhy na jej ďalšie rozšírenie. Táto kapitola je na záver podložená skúsenosťami konkrétnej českej firmy, Škody Auto a.s., s preniknutím na belgický, holandský a luxemburský trh.
Klíčová slova: obchodná spolupráca; Luxembursko; Benelux; Holandsko; Belgicko
Název práce: Obchodní spolupráce států Beneluxu se Českou republikou
Autor(ka) práce: Spišiaková, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Rejchrt, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je popsat, zanalyzovat a porovnat obchodí spolupráci České republiky se státy Beneluxu. Práce je rozdělená do čtyř kapitol, obsahuje devatenáct tabulek, dva grafy a tři přílohy, které dokládají práci potřebnými informacemi. První kapitola je věnována obchodní spolupráci ČR s Belgií, druhá se zabývá obchodní spoluprací ČR s Holandskem a třetí kapitola je zaměřená na obchodní spolupráci ČR s Lucemburskem. Pro lepší porovnání získaných poznatků je struktura prvních třech kapitol stejná. Je v nich představená charakteristika obchodní spolupráce s danými státy, stejně tak bilance vzájemné obchodní výměny a její komoditní struktura. Další kapitoly obsahují stejnou strukturu vývozu a dovozu služeb, přehled investic mezi ČR a zeměmi Beneluxu a rovněž informace potřebné pro vstup na jejich trhy včetně důvodů jejich atraktivity. Také jsou zde charakterizované podmínky pro uplatnění českého zboží na daných trzích a je zde podán popis perspektivních oblastí vzájemné obchodní spolupráce. Závěrečná kapitola se věnuje porovnání obchodní spolupráce ČR a jednotlivými zeměmi a s přihlédnutím na výhody trhů Beneluxu, ale stejně tak na překážky rozvoje spolupráce s návrhem na její další rozšíření. Tato kapitola je na závěr podložená zkušenostmi konkrétní české firmy, Škoda Auto a. s., s průnikem na belgický, holandský a lucemburský trh.
Klíčová slova: obchodní spolupráce; Lucembursko; Belgie; Benelux; Holandsko
Název práce: Business cooperation of the Czech Republic with Benelux states
Autor(ka) práce: Spišiaková, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Gullová, Soňa
Oponenti práce: Rejchrt, Stanislav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The point of this work (bachelor work) is to describe, analyze and compare the business cooperation of the Czech Republic and the Benelux states. The work is divided into four chapters, contains 19 tables, 2 graphs and 3 appendices which provide the required additional information on the subject. The first chapter is dedicated to the business cooperation of the Czech Republic and Belgium, the second covers the business cooperation between the Czech Republic and the Netherlands and the third focuses on the business cooperation between the Czech Republic and Luxembourg. To better compare the acquired knowledge the structure of the first three chapters is the same. Therefore all of these chapters equally cover the business cooperation with each of the states as well as the balance of trade along with the commodity structure. The chapters also describe the structure of import and export of services, an overview of investment flows between the Czech Republic and the Benelux states and also the information regarding the entry of the market as well as the reasons for the attractiveness of those markets. The necessary conditions which the Czech goods need to meet in order to enter and compete on these markets are also included along with a description of perspective areas for cooperation. The last chapter compares the cooperation of Czech Republic with each state while taking into account the advantages off the Benelux markets as well as the barriers that prevent the further development of the cooperation. The chapter also offers suggestions on how to eliminate those barriers and develop the cooperation. The chapter finishes with experience and insights of a Czech company, Škoda Auto a.s., which succeeded in penetrating the markets of Benelux.
Klíčová slova: business cooperation; Luxembourg; Netherlands; Belgium; Benelux

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 27. 5. 2013
Datum podání práce: 20. 4. 2014
Datum obhajoby: 30. 5. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/43178/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: