Světový energetický problém

Název práce: Svetový energetický problém
Autor(ka) práce: Beraggová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Janković, Vukica
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca sa zaoberá globálnym energetickým problémom a jeho vývojom. Cieľom tejto práce je poukázať na závažnosť daného problému vo svete, ale aj na jeho konkrétnou podobou v EÚ. Budem analyzovať súčasnú situáciu, či už tradičných alebo obnoviteľných energetických zdrojov, pretože ich stav a využívanie má najväčší vplyv na to, ako sa bude v budúcnosti vyvíjať nie len energetický, ale aj environmentálny problém ľudstva. V práci sa zameriam predovšetkým na obnoviteľné a alternatívne zdroje energie, nakoľko momentálne predstavujú najdostupnejšie možné riešenie tohto problému. Popíšem súčasný energetický stav v EÚ a ako sa EÚ snaží pretrvávajúci energetický problém riešiť prostredníctvom spoločnej energetickej politiky. V práci sa budem zaoberať aj využívaním obnoviteľných zdrojov v EÚ, a tým akú pozíciu zastáva EÚ v rámci svetového energetického sektora.
Klíčová slova: Energetické zdroje; Obnoviteľné zdroje energie; Energetický problém
Název práce: Světový energetický problém
Autor(ka) práce: Beraggová, Dominika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Janković, Vukica
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá globálním energetickým problémem a jeho vývojem. Cílem této práce je poukázat na závažnost daného problému ve světě, ale i na jeho konkrétní podobu v EU. Budu analyzovat současnou situaci, ať už tradičních nebo obnovitelných, energetických zdrojů, protože jejich stav a využívání má největší vliv na to, jak se bude v budoucnu vyvíjet nejen energetický ale i ekologický problém lidstva. V práci se zaměřím především na obnovitelné a alternativní zdroje energie, protože momentálně představují nejdostupnější možné řešení tohoto problému. Popíši současný energetický stav v EU, a jak se EU snaží přetrvávající energetický problém řešit prostřednictvím společné energetické politiky. V práci se budu zabývat využíváním obnovitelných zdrojů v EU, a tím jakou pozici zastává EU v rámci světového energetického sektoru.
Klíčová slova: Energetické zdroje; Energetický problém; Obnovitelné zdroje energie
Název práce: Global energy issues
Autor(ka) práce: Beraggová, Dominika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Jeníček, Vladimír
Oponenti práce: Janković, Vukica
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is engaged in global energy issues and their evolution. The aim of this thesis is to point out importance of the issues in the world, especially in EU. I will analyze the current situation of traditional and renewable energy sources, because their position and exploitation has major impact on how not only energy but also environmental issues of humanity will develop in the future. In this thesis I will focus on renewable and alternative energy sources, because currently they represent the most accessible possible solution to these issues. I will describe current energy position of EU and how EU tries to solve persistent energy issues through common energy policy. In the thesis I will also discuss exploitation of renewable energy sources and position of EU in world energy sector.
Klíčová slova: Energy sources; Renewable energy sources; Energy issues

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 16. 10. 2013
Datum podání práce: 30. 4. 2014
Datum obhajoby: 11. 6. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44928/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: